Передплата 2024 «Добра кухня»

У Росії хочуть знищити єдиний храм ПЦУ

  • 17.02.2019, 19:30
  • 847

В Україні завжди було десятки тисяч храмів Московського патріархату, в Росії тим часом лише один собор Православної церкви України. Він розташований в Ногінську, у ньому править отець Андріан.

Отець Андріан перетворив напівзруйновану будівлю колишнього хімічного підприємства у красивий собор. Поруч відкрив ліцей, музичну школу, благодійні їдальні, повідомляє «24 канал».

У 1993 році отець Андріан був священиком російської православної церкви. Проте успішну парафію у нього захотіли забрати, а коли настоятель запротестував, взагалі заборонили служити. Тоді отець Андріян, який родом з України, і вирішив перейти у Київський патріархат.

Разом з ним одностайно перейшла і громада. Хоча собор, який самі будували, влада їм не віддала.

«Московський мер Юрій Лужков надіслав сюди своїх ОМОНівців і вони нас вигнали з собору, на вулицю, на мороз, дощ, сніг. З людьми так не можна чинити», — згадав отець Андріан.

Зараз він очолює Богородську єпархію, фактично, це невеличка церква у приватному секторі Ногінська та кілька десятків парафіян.

Прихожани свої стосунки із вірою, яку у Росії вважають розкольницькою, пояснюють єдністю у вірі. Хоча про Україну вони знають лише те, що показують по прогандистському телебаченню.

Невизнана і непомітна — така українська церква, здається, ідеальний варіант для російської влади. Проте, вони вирішили, що й цього забагато. У 2016 році районний суд виніс рішення: храм знести, бо начебто заважає він спокою місцевого населення.

«Ми щодня чекали і чекаємо приходу техніки, яка повинна зруйнувати наш храм», — зазначив голова Богородицької єпархії Православної церкви України Андріан.

«Наш храм не чіпають з тієї причини, що в Україні Росія має 12 000 храмів, соборів, монастирів і три лаври, особливо Почаївська та Києво-Печерська. Тому, я думаю, вони не зачіпають якийсь храм в Ногінську, щоб потім не втратити дуже багато в Україні», — припустив священнослужитель Андріан.

Якби не згадка про патріарха Єпіфанія у службі, то одразу прихожанин й не зрозуміє, що тут — Православна церква України.

Схожі новини