Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лікарі розповіли про приховану небезпеку від носіння шапки

  • 17.02.2019, 08:11
  • 2 159

Лікарі відзначають, що такий потрібний головний убір, як зимова шапка, може стати джерелом проблем зі здоров’ям.

\

Про це повідомляє Hyser.

Вся справа в тому, що при щоденному носінні шапки, вони швидко забруднюються і є чудовим живильним середовищем для розмноження різних бактерій.

Тому фахівці настійно рекомендують мати в своєму гардеробі кілька шапок, щоб була можливість їх регулярно прати. Це відноситься і до рукавичок.

Лікар-дерматолог Ірина Борисова порадила прати головні убори не менше, ніж один раз в два тижні, а рукавички ще частіше, адже ними ми доторкається до найбрудніших місць плюс через пори виділяється піт.

Також дерматолог звернула увагу, що шапка може спровокувати висипання через її забруднення. Також брудний головний убір провокує швидке забруднення волосся.

Прати теплі речі на зразок зимових шапок і рукавичок, крім регулярної частоти, потрібно з дотриманням деяких правил. Так, наприклад, краще прати ці речі вручну — це дозволить уникнути деформації від прання в машинці.

Вовняні аксесуари за правилами замочують в теплій воді не вище 35 градусів, щоб вони не сіли. Після прання їх необхідно ретельно прополоскати — багато миючих засобів залишаються на поверхні тканин після прання.

На думку експертів, зимові шапки краще не прати за допомогою порошків, оскільки їх інгредієнти агресивні і можуть, залишившись на речі, спровокувати подразнення та інші небажані реакції. Використовуйте більш м'які миючі речі, можна скористатися звичайним милом або шампунем.

У народі вважається, що шапку взимку потрібно носити обов'язково, тому що велика частина тепла втрачається через голову і збільшується небезпека замерзнути.

Медики пояснили, що причини дещо інші, але носити шапку обов'язково.

При низькій температурі і легковажності на вулиці голова піддається охолодженню і звужуються судини, погіршується кровообіг і з'являється тремтіння в тілі. Голова є своєрідною кришкою посудини — вашого тіла. Якщо ви її відкриваєте, починають мерзнути і руки, і ноги, незважаючи на те, що вони відповідно утеплені.

Шапка захищає не тільки голову, але і вуха від вітру та морозу. Так, без шапки збільшується ймовірність заробити отит. Крім того збільшується ризик простудних захворювань — риніт, гайморит, ангіна. Це пов'язано також з тим, що під час охолодження знижується імунітет і як наслідок до людини простіше липнуть мікроби, віруси і бактерії.

На сильному морозі в мозок надходить більша кількість крові, ніж зазвичай. Саме тому ви можете відчути в перші хвилини перебування на холоді судомні болі. Вони можуть супроводжувати вас і далі (через пошкодження судин), незалежно від місця перебування.

А лице може постраждати таким чином: через переохолодження трапляється невралгія трійчастого і лицьового нерва. Внаслідок цієї хвороби є ймовірність, що схопить параліч, і половина лиця буде перекошеним. Тому обов'язково зверніться до лікаря, якщо часто відчуваєте сильний стріляючий біль на морозі.

Також на морозі, якщо ходити без шапки, можуть виникнути проблеми з волоссям. І все через звуження судин. Через це вони отримують менше живлення, через це зменшується густота волосся, воно пересушується і стає тьмяним.

Схожі новини