Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Британію охопили протести школярів: що вимагають учні

  • 16.02.2019, 18:49
  • 534

Учні по всій Британії «вийшли на страйк» у п’ятницю в рамках глобальної кампанії щодо дій проти змін клімату.

Учні з усієї країни вийшли на вулиці, щоб закликати уряд оголосити надзвичайну кліматичну ситуацію і зробити активні кроки для розв'язання цієї проблеми, повідомляє ВВС.

Організатори акції Youth Strike 4 Climate заявили, що протести відбулися в понад 60 містах та містечках, взяли участь в них 15 тисяч людей.

Вони несли плакати з написами «В нас немає планети Б».

Ця акція була частиною набагато ширшого глобального руху, відомого як Schools 4 Climate Action.

Все почалася з 15-літньої шведки Грети Тунберг, яка пропустила заняття, аби влаштувати акцію біля будівлі уряду у вересні, звинувачуючи свою країну в невиконанні Паризької кліматичної угоди.

Відтоді десятки тисяч дітей у Бельгії, Німеччині, Швеції, Швейцарії та Австралії вирішили провести власні демонстрації.

В Британії найбільші протести пройшли в Лондоні, Брайтоні, Оксфорді та Ексетері, повідомляє британська студентська мережа клімату.

Група, яка допомагала координувати протести, має чотири ключові вимоги:

— Уряд має оголосити «надзвичайну кліматичну ситуацію»

— Уряд повинен інформувати громадськість, наскільки серйозною є ситуація

— Національний навчальний план має бути реформований з урахуванням «екологічної кризи»

— Вік для отримання права голосу на виборах має бути знижений до 16 років, аби молоді люди могли брати участь у прийнятті рішень щодо екологічних питань.

Грета Тунберг висвітлювала британські протести в Twitter.

«Британський прем'єр-міністр каже, що діти, які навчаються в школі, „втрачають час, відведений на уроки“. Але знову ж таки, політичні лідери витратили 30 років на бездіяльність. І це трохи гірше», — написала вона.

Представник уряду заявив, що, хоча для молодих людей важливо брати участь у вирішенні таких питань, як зміна клімату, порушення запланованого часу уроків є шкідливим для учнів.

Національна асоціація директорів шкіл заявила, що не заохочує брати участь в таких акціях, і що «ніщо не може бути більш важливим, ніж освіта дитини».

Водночас міністр енергетики Клер Перрі сказала, що вона «неймовірно пишається» пристрастю і занепокоєністю молоді.

Вона сказала BBC: «Я підозрюю, що якби це відбувалося 40 років тому, я б також була з ними».

Лідер лейбористів Джеремі Корбін заявив, що школярі «мають право відчувати себе знедоленими в порівнянні з попереднім поколінням».

Депутат від Зеленої партії Кароліна Лукас зазначила, що протести школярів -«найбільш обнадійлива подія, що сталася за роки». «Час для балачок закінчився, тепер час діяти», — додала вона.

В Шотландії демонстрантів підтримала перший міністр Нікола Стерджен, яка заявила, що такі акції — «джерело оптимізму в цьому досить темному світі».

Схожі новини