Передплата 2024 ВЗ

У Всесвіті знайшли загадкову «невидиму» речовину

  • 16.02.2019, 14:55
  • 470

Розрахунки вчених раніше показували, що після Великого вибуху у Всесвіті утворилося багато речовини, однак більшу її частину нам чомусь не видно.

Дослідники почали шукати, і висунули гіпотезу про існування темної матерії і темної енергії, які не фіксуються приладами. Більше того, не фіксувалася і деяка частина звичайної речовини, яка теж було немов «невидимою». Однак останні результати дослідження, схоже, виявили відсутню приховану масу, пише «Сегодня».

Одна з версія полягає в тому, що відсутня маса збирається в гігантські ниткоподібні структури теплого і гарячого газу в міжгалактичному просторі. Ці нитки невидимі для оптичних телескопів, але якась їх частина може бути виявлена в інших діапазонах.

Дослідники змогли довести існування цих структур за допомогою ренгенівського орбітального телескопа «Чандра». Астрономи використовували його дані, щоб знайти сліди поглинання гарячого газу в спектрі квазара, що знаходиться в 3,5 мільярди світлових років від Землі. За допомогою цієї техніки вчені виявили сліди кисню, нагрітого до мільйона градусів Кельвіна.

По розташуванню галактик між квазаром і Землею було визначено 17 місць, де, можливо, є міжгалактичні скупчення газу. Через розширення Всесвіту всі вони віддаляються від нас зі швидкістю, яка залежить від відстані — чим далі, тим швидше. Відповідно зсуваються і їх позначки в спектрі.

Дослідники повідомляють, що, екстраполюючи дані спостережень за киснем на повний набір елементів і від спостережуваної області до кордонів Всесвіту, вони можуть оцінити загальну кількість «захованої» речовини. Принаймні, в цьому конкретному випадку, відсутня частина все-таки знайдена.

Схожі новини