Передплата 2024 «Добра кухня»

NASA попрощалося з легендарним марсоходом Opportunity: останні фото і відео

  • 16.02.2019, 08:54
  • 1 684

У середу, 13 лютого, зроблена остання спроба зв’язатися з ровером Opportunity (Mars Exploration Rover Opportunity), який проводив дослідження Марса.

Про те повідомляє «Апостроф» із посиланням на ресурс Live Science.

Opportunity Mars замовк вісім місяців тому, зникнувши з радарів після потужної пилової бурі на Червоній планеті. У міру того, як навколо ровера і по всьому Марсу піднімавя густий пил, сонячні батареї перестали давати живлення для підтримки його життєдіяльності. Коли після довгої бурі атмосфера Марса прояснилася достатньо, щоб сонячне світло досяло сонячних панелей ровера, відповіді як і раніше не було.

Останній сигнал від Opportunity прийшов 10 червня. Інженери припускають, що через тривалий простій, цикл сну ровера був порушений і розряд бортових батарей виявився занадто глибоким.

Як сказав керівник місії Джон Каллас, півроку команда робила всі можливі дії, щоб «реанімувати» марсохід, але безуспішно. В результаті було прийнято рішення відпустити Opportunity — подальші спроби вже були б невиправданою тратою часу і грошей.

За 15 років служби апарат встиг передати на Землю безліч фотографій рельєфу Марса, зробити корисні астрономічні спостереження і надати докази на користь того, що кілька мільярдів років тому на Марсі була вода, а значить, могло існувати і життя.

Opportunity — один з двох легендарних марсоходів NASA, запущений ще в 2003 році в рамках проекту Mars Exploration Rover. Протягом 15 років (перевищивши очікуваний термін функціонування в 60 разів) Opportunity був лідером в області дослідження планети, розповідаючи нам про давнє минуле Марса як вологої, потенційно населеної планети і показуючи незвіданий марсіанські ландшафт.

Схожі новини