Передплата 2024 ВЗ

Українці стали менше одружуватися і більше розлучатися

  • 15.02.2019, 11:32
  • 772

В четвер, у День закоханих, в українських РАЦСах був аншлаг — заявки на оформлення шлюбів заздалегідь подали 1836 пар, а деякі загси і зовсім працювали цілодобово! Найбільше число заяв подали закохані пари в Дніпропетровській, Київській, Львівській і Харківській областях.

Про це повідомляє Сьогодні із посиланням на Міністрество юстиції України.
Як розповіла заступник міністра юстиції Ірина Садовська, в рамках проекту «Ювілейне весілля» вчора шість закоханих пар повторно зв'язали себе обітницями в столиці.
«Серед них пара, яка святкує діамантове весілля, — 60 років разом», — заявила Садовська.

Згідно зі статистикою Мін'юсту, українськими рацсами за минулий рік було зареєстровано майже 229 тисяч шлюбів — на 20 тисяч менше, ніж у 2017-му.

До речі, в Україні є рацс, де найчастіше розписувалися в минулому році: 3205 шлюбів зареєстрував рацс Печерського району Києва, що дорівнює приблизно числу всіх шлюбів за рік у всій Луганській області!

А ось розлучень в країні стало більше — 54 тисячі в 2018 році проти 33 тисяч в 2017-м. Однак, статистика Мін'юсту не враховує розлучень через суд — тільки ті, які оформлені в рацсах.
А в рацсах реєструються лише ті розлучення, коли у подружжя немає дітей до 18 років і немає майнових суперечок.

На думку заступника міністра, на скорочення числа розлучень можуть впливати попередні офіційним цивільні шлюби:
«Дуже часто люди, поживши разом, розуміють, чи підходять вони один одному. До речі, різке скорочення розлучень було зафіксовано в 2014 році через військову небезпеку. Біда, як то кажуть, зблизила людей».

У той же час не виправдалися прогнози тих аналітиків, хто передбачав зростання числа розлучень через органи РАЦС, а не через суд для того, щоб отримувати субсидії на оплату «комуналки». Аналіз показав: у всіх регіонах, незалежно від кількості шлюбів і розлучень, одержувачів субсидій в 2018 році стало більше в середньому на 11%, ніж у 2017 році. Експерти пояснюють збільшення кількості субсидіантів зростанням в 2018 році вартості природного газу та подорожчанням «комуналки».

Схожі новини