Передплата 2024 «Добре здоров’я»

15 лютого українські православні й греко-католики святкують Стрітення Господнє

Без віри навіть освячена свічка не допоможе

Це свято входить у церковний календар як один із найзначніших пам’ятних днів, які відзначає християнський світ протягом майже двох тисячоліть, і стоїть в одному ряду з такими важливими подіями, як Різдво Христове, Хрещення Господнє, Великдень тощо.

Назва Стрітення у старослов’янській мові означає «зустріч» або ж «радість». І отримало воно таку назву через те, що у цей день новонароджений Ісус Христос зустрівся з праведником Си­меоном і пророчицею Анною. Саме вони впізнали у малюкові нового Месію.

Сталось це, коли на соро­ковий день після народження Ісуса Діва Марія принесла його в Єрусалимський храм на по­святу. Старець Симеон, якому було провіщено жити, аж поки той не зустріне людського спа­сителя, одразу ж заявив, що цей малюк — Син Божий. Про­рочиця Анна підтвердила, що бачить перед собою майбут­нього спасителя людського роду.

Історія святкування ж цього дня сягає III і IV століть — саме тоді згадки про Стрітення впер­ше зустрічаються у творах християнських святих. А офіцій­но у всій Візантійській імперії цей день було визнано святом 542 року, за правління імпера­тора Юстиніана.

Стрітення символізує не тіль­ки зустріч Старого і Нового За­вітів та явлення немовляти Ісуса світові. У народному побуті цей день здавна вважався зустріч­чю зими із весною. Існує багато прикмет, пов’язаних із цим свя­том. У цей день в церквах свя­тять воду та свічки, які назива­ються «громницями». У давнину їх ставили на покутті під обра­зами, щоб таким чином захис­тити людей та худобу від грому. Освячують свічки і тепер. Свічка на Стрітення — це просто сим­вол світла істинного, яке при­йшло на світ і почало просвітлю­вати кожну людину. Освяченій стрітенській свічці люди припи­сують магічні властивості. Дех­то вважає, що не так важливо прийти до церкви, як мати таку свічку вдома. Її сприймають як амулет, оберіг і заступництво. Це не зовсім правильно, бо при освяченні свічок промовляють­ся слова: «Для тих, хто вірує…». Без віри навіть освячена свічка не допоможе.

Схожі новини