Передплата 2024 ВЗ

В Україні запатентують херсонський кавун, гуцульську бринзу і мелітопольську черешню

  • 14.02.2019, 09:31
  • 571

Продукти з географічним зазначенням значно вище цінуються в країнах Європи як автентичні і високоякісні. Серед продуктів, які незабаром можуть отримати географічні зазначення, — херсонський кавун, гуцульська бринза і мелітопольська черешня.

Про це повідомляє ZN.Ua

Сім херсонських організацій, що представляють баштанництво, експортну діяльність і науково-дослідну сферу увійшли до новоствореної Асоціації виробників херсонського кавуна.

Першим поставленим перед Асоціацією завданням вони позначили реєстрацію географічного зазначення для своїх кавунів.

Слідом за баштанниками реєстрацію географічного зазначення для своєї продукції вирішили зробити виробники закарпатського сиру і садівники Мелітополя, які вирощують черешню.

Для українського споживача продукти з патентованим географічним зазначенням незвичні, вони не беруть це до уваги, тоді як європейський покупець знає, що такий вид продукції — це якість, відсутність підробки, екологічність і відмінний смак. Крім того, таке маркування пов'язане з культурою країни-виробника, традиціями та автентичністю.

Для виробників це вигідно тим, що така продукція коштує дорожче, а попит на неї значно вище, ніж на звичайну.

Зазначимо, раніше експерти склали рейтинг найбільш запитуваних експортних продуктів з України. В ТОП-10 увійшли заморожена малина, заморожена полуниця, очищений волоський горіх, тепличні томати, лохина, нелущений волоський горіх, суниця садова заморожена, черешня, огірки тепличні, часник, брокколі заморожена, цвітна капуста заморожена і яблука.

Схожі новини