Передплата 2024 ВЗ

У Борисполі затримали скандального єпископа РПЦ — пропагандиста «руського миру»

  • 14.02.2019, 08:33
  • 702

У Борисполі по прильоті в Україну затримали єпископа Російської православної церкви в Україні Гедеона.

Він відомий, як настоятель так званого храму поблизу фундаментів Десятинної церкви, повідомляє ТСН.

Гедеон прилетів рейсом із Франкфурта. Прикордонники, перевіривши його документи, з’ясували, що чоловік є громадянином кількох країн, а його внутрішній український паспорт є недійсним. Під час бесіди з прикордонниками виявилося, що затриманий є відвертим пропагандистом «руського миру». Зараз із ним продовжують працювати представники різних силових відомств.

Супутник Гедеона повідомив, що паспорт вилучили під час проходження прикордонного контролю після повернення з відрядження до Німеччини. З його слів, паспорт у базі правоохоронців рахується, як загублений. Сам єпископ говорить, що він перебуває в аеропорту і йому не дозволяють вийти із зони прильоту. «Мене не пустили, мотивуючи тим, що громадянство скасоване, хоча 15 днів тому я вилітав — ніяких проблем не було. Ні рішень судів не було, ні рішень президента не було — просто мотивуючи тим, що паспорт мій начебто був загублений, але заяв я не подавав. Просто отак релігійний і політичний тиск і свавілля, яке сьогодні відбувається в Україні», — заявив Гедеон.

Як повідомлялося, Гедеон став відомим у сані архімандрита, коли за підтримки людей із оточення Віктора Януковича розпочав незаконне будівництво храму в історичному центрі Києва майже на руїнах старовинної Десятинної церкви. Водій священнослужителя погрожував відрізати голову противникам самовільної забудови, а парафію було зареєстровано на Михайла Гойхмана, якого назвали «смотрящим» від Сергія Арбузова, колишнього голови НБУ та віце-прем'єра в уряді Миколи Азарова. Торік саме Гедеон, уже після висвяти митрополитом Онуфрієм на вікарія Київської митрополії, подав позов проти надання Українській церкві канонічної автокефалії. Про цього архієрея також стало відомо, що він має російське громадянство.

Схожі новини