Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Болгарський слід «Новічка»: перед госпіталізацією Гебрев вечеряв разом з росіянами

Власник болгарського збройового заводу, бізнесмен Еміліан Гебрев перед госпіталізацією (з ознаками отруєння «Новічком») вечеряв в одному з ресторанів разом з росіянами і поляками

Власник болгарського збройового заводу, бізнесмен Еміліан Гебрев перед госпіталізацією (з ознаками отруєння «Новічком») вечеряв в одному з ресторанів разом з росіянами і поляками.

Таку інформацію оприлюднив головний прокурор Болгарії Сотір Цацаров за підсумками закритих парламентських слухань, які пройшли 13 лютого в Комісії з контролю за діяльністю спецслужби Народних зборів (парламенту Болгарії), — повідомляє Укрінформ.

«Нині перевіряються всі контакти Еміліана Гебрева, а також особи, разом з якими він вечеряв як напередодні, так і в день госпіталізації. Відомо, що вечеряв він з громадянами російського і польського походження», — зазначив Цацаров.

Він наголосив також, що основні зусилля слідчих спрямовані на встановлення всіх контактів збройового боса з квітня 2015 року. Парламентська комісія вимагає перевірити і всі ліцензії на міжнародні угоди з продажу зброї, вчинені в 2015 році фірмою, якою керує Еміліан Гебрев.

У середу, 13 лютого, Комісія з контролю за діяльністю спецслужб парламенту Болгарії провела закриті слухання, на яких обговорювалося питання про можливу причетність агента ГРУ Росії Сергія Федотова до отруєння (у квітні 2015 року) нервово-паралітичною речовиною «Новічок» бізнесмена Гебрева і його сина Христо.

Раніше британське видання The Insider і група Bellingcat оприлюднили інформацію про те, що болгарський бізнесмен Гебрев був отруєний «Новічком» навесні 2015 року.

Як припускають, до цього причетний громадянин Росії Федотов, який знаходився в Болгарії наприкінці квітня 2015 року, коли Гебрев був госпіталізований з симптомами отруєння «Новічком». Після госпіталізації Гебрева Федотов негайно залишив територію Болгарії, повернувшись до Москви.

Еміліан Гебрев — відомий у Болгарії бізнесмен, власник компанії «Дунаріт» і одного зі збройових заводів. Сам Гебрев вважає, що був отруєний через інтерес Росії до його збройового заводу.

Схожі новини