Передплата 2024 «Добрий господар»

За булінг — 850 гривень штрафу. Платять батьки

В Україні суд вперше прийняв рішення щодо знущання підлітків із ровесників.

Бориспільський міськрайонний суд Київської області оголосив рішення у справі булінгу. Про це у соцмережах повідомила народний депутат Оксана Білозір. Це перше в історії України судове рішення щодо таких протиправних дій. Антибулінговий закон, який Президент України Петро Порошенко підписав ще 16 січня цього року, набув чинності.

11 лютого цього року Бориспільський суд визнав винною особу, яка знущалася з дітей, і зобов’язав батьків підлітка сплатити штраф за здійснення їхньою дитиною протиправних дій щодо своїх ровесників у навчальному закладі.

«Саме суд і встановив факт булінгу, тобто дії психологічного і сексуального насилля з застосуванням засобів електронних комунікацій, яке виявилося у висвітленні непристойних фото у мережі Інстаграм, що могло призвести до розладу психічного здоров’я постраждалої», — сказала депутат.

Відомо, що на судовому засіданні мама неповнолітньої визнала вину своєї доньки у скоєному. Суд постановив оштрафувати батьків винної особи у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів — 850 гривень. І також стягнути судовий збір у розмірі 384,20 грн.

Натомість експерти сумніваються, що штрафи за булінг допоможуть виправити ситуацію. У світі знущань від ровесників зазнають близько 150 мільйонів дітей, а це кожен другий учень віком від 13 до 15 років.

А тим часом…

У Золочеві Львівської області кілька днів тому на міському стадіоні 14-річну школярку побили її ровесниці. У дівчини діагностували струс головного мозку, закриту черепно-мозкову травму та забої. Про це повідомляє прес-служба Г У Нацполіції Львівщини. Зі слів потерпілої, близько 15.00 дівчата повалили її на землю і завдали кілька ударів по обличчю, а також тягнули за волосся. Поруч стояли троє хлопців, які спостерігали за ними, але не втручалися. Поліцейські встановили особи всіх учасників події. Це учениці різних шкіл Золочева віком 14−15 років. За фактом побиття відкрито кримінальне провадження.