Передплата 2024 «Добрий господар»

«Північний потік-2»: в ЄС узгодили поправки до газової директиви

  • 13.02.2019, 11:12
  • 378

Представники Європарламенту, Ради Є С і Єврокомісії в ніч на середу в Страсбурзі погодили проект поправок до газової директиви ЄС, що стосуються проекту «Північний потік-2».

Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії, передає «Європейська правда».

У Єврокомісії пояснили, що метою поправок є вдосконалення існуючої газової директиви і забезпечення того, щоб принципи енергетичного законодавства ЄС (доступ третіх сторін, регулювання тарифів, поділу власності та прозорість) застосовувалися до всіх газопроводів до і з третіх країн.

«Сьогоднішня домовленість відповідає цій цілі. Вона гарантує, що положення газової директиви застосовуються на території ЄС (суша і море) і забезпечують ефективний нагляд за застосуванням правил внутрішнього ринку ЄС національними органами, які контролюються Комісією. Це важливий крок до добре функціонуючого, прозорого і конкурентоспроможного внутрішнього газового ринку ЄС, де всі постачальники діють згідно з правилами ЄС», — йдеться в повідомленні.

У ЄК відзначають, що нові правила підвищать конкуренцію між постачальниками газу і збільшать енергетичну безпеку в усьому ЄС. Тепер оновлену газову директиву повинні перекласти мовами держав-членів ЄС. Після цього її повинні затвердити Європарламент та Рада Є С, а в національні законодавства держав-членів вона повинна бути інтегрована протягом 9 місяців після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Нагадаємо, минулого тижня посли ЄС дали «зелене світло» переговорам про зміну газової директиви. Однак вони внесли німецько-французьку поправку в проект, що обмежує застосування права ЄС до газопроводів на морях.

Мова йде про записи, якою передбачається застосування права ЄС до тих частин газопроводу, які пролягають в територіальних водах останньої держави-члена вздовж траси газопроводу. Отже, газовій директиві ЄС буде підкорятися тільки та частина «Північного потоку-2», яка проходитиме в територіальних водах Німеччини. Частини газопроводу за межами вод Німеччини будуть підкорятися правилам міждержавної угоди, укладеної Берліном і Москвою. Теоретично ж весь газопровід повинен був підкорятися правилам ЄС, однак держави-члени були змушені погодитися на французько-німецьку поправку.

Схожі новини