Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні змінять правила проходження техогляду: в чому суть

  • 12.02.2019, 08:50
  • 1 501

В Україні з 1 травня 2019 року змінюється порядок проходження перевірки технічного стану транспортного засобу.

Про це повідомляє «Обозреватель» із посиланням на прес-службу Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ України.

Нововведення направлені на мінімізацію фальсифікації протоколів обов'язкового технічного контролю (ОТК).

«З 1 травня 2019 паперовий бланк протоколу буде видаватися суб'єктами здійснення ОТК в комплекті з самоклейкою міткою радіочастотної ідентифікації», — сказано в повідомленні.

Примітно, що власник транспортного засобу буде зобов'язаний закріпити мітку в правій верхній частині лобового скла, з його внутрішньої сторони.

Відзначається, що контролюючим органам буде легше перевіряти, чи допущено певний транспортний засіб до участі в дорожньому русі: інформацію з самоклейкої мітки радіочастотної ідентифікації скоро стане можливо зчитувати на відстані за допомогою спеціального технічного обладнання.

Зміни проведення ОТК затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 23 січня 2019 № 46, яка набирає чинності з 1 травня.

При цьому, якщо власник транспортного засобу, що підлягає обов'язковому технічному контролю, отримав бланк протоколу ОТК до вступу в силу змін, він зможе користуватися документом старого зразка до моменту закінчення терміну його дії.

Як відомо, ОТК підлягають певні категорії транспортних засобів, які беруть участь у дорожньому русі та пройшли державну реєстрацію.

Обов'язковий технічний контроль транспортних засобів здійснюють суб'єкти, які мають на праві власності або користування обладнання, яке дозволяє перевіряти технічний стан транспортних засобів на відповідність вимогам безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

Також зазначена постанова передбачає створення спеціального реєстру всіх суб'єктів господарювання, які будуть мати право проводити ОТК.