Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Трудова міграція до України: хто до нас їде і навіщо країні мігранти

  • 11.02.2019, 13:13
  • 1 191

До України готові приїхати трудові мігранти з Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану

Ось уже кілька років поспіль темпи трудової міграції в Україні продовжують зростати. Все більше наших співгромадян шукають підробіток в Польщі та інших країнах.

Але є і зворотний процес — трудова імміграція до України. Поки це не особливо розвинене явище, але вже через кілька років ситуація може кардинально змінитися, а без робочих рук з інших країн нам просто не обійтися.
Про це повідомляє «Сегодня»

За інформацією Державної прикордонної служби, 2018 року в Україні побувало понад 27 млн. Іноземців. Найбільше до нас приїхало громадян Молдови — 4,1 млн, Білорусі — 2,5 млн, Росії — 1,5 млн, Польщі — 1 млн. Також значний потік приїжджих спостерігався з Угорщини — 828 тис. і Румунії — 645 тис. Прикордонники зазначають, що очевидна тенденція до збільшення потоку іноземців до України.

Крім цього, збільшилася і кількість нелегальних мігрантів. 2018 року їх було більше на 20−30% порівняно з минулим роком.

«2018 року ми бачили зростання кількості незаконних мігрантів приблизно на третину. Всього минулого року затримали 3270 нелегальних мігрантів. При цьому кількість затриманих з них за незаконний перетин кордону зросла на 26% і становила 1130 осіб», — заявив голова Держприкордонслужби Петро Цигикал.

Значна частина затриманих мігрантів — понад 2100 осіб — порушила правила перебування в Україні. З них найчастіше українське законодавство порушували громадяни Молдови, Росії, Болгарії, Азербайджану, В'єтнаму і Туреччини.

«У той же час загальна тенденція залишається незмінною: Україна для незаконних мігрантів залишається транзитною країною. Але зі зростанням добробуту в Україні ситуація змінюватиметься, і нелегальні мігранти все більше залишатимуться в Україні», — додав Цигикал.

До речі, експерти теж впевнені, що це неминучий процес і згодом в країні ставатиме все більше мігрантів.

Незважаючи на те, що багато українців хочуть попрацювати за кордоном, іноземці теж не проти приїхати до нас на заробітки. В кадровому порталі HeadHunter Україна розповіли сайту «Сегодня», що є низка кандидатів, готових до переїзду до України, наприклад, з Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану.

«Як показав аналіз бази резюме hh.ua, активнішу позицію в питанні пошуку роботи з релокацією до України виявляють кандидати з значнішим досвідом роботи. Так, 68% претендентів вказали наявність професійного стажу понад 6 років. Ще 16% кандидатів заявили про досвід від 3 до 6 років і 9% - від 1 року до 3 років», — зазначають в HeadHunter Україна.

На переїзд до України охочіше згодні кандидати-чоловіки: їх резюме становлять 72% від всієї бази готових до релокації кандидатів. У віковому розрізі активно проявляють себе дві групи: 18−30 років (41% конкурсної аудиторії) і 31−40 (36% конкурсної аудиторії).

Стосовно галузей, то найцікавішими для іноземців виявилися сфери IT, маркетингу, продажів і виробництва. 59% респондентів з інших країн зацікавлені в повній зайнятості, 19% - в частковій, 15% - в проектній роботі, 5% - в стажуванні, а ще 2% - в волонтерстві.

«IT-фахівці не їдуть з країни. Більш того, я знаю багато випадків, коли іноземці приїжджають до нас саме до IT-сфери», — зазначає економічний експерт Борис Кушнірук і додає, що якщо ми не створимо в країні сприятливіші умови, які не зменшимо податковий тиск на бізнес, щоб сюди йшов бізнес і тут залишалося населення — нічого не буде.

Але зараз наша країна не надто пристосована для трудових мігрантів, а на законодавчому рівні це питання все ще не обговорювалося.

Зараз, щоб людина з іншої країни могла працювати в Україні, їй потрібно отримати спеціальний дозвіл на працевлаштування для осіб без громадянства, а ось для роботодавців це і зовсім не вигідно. Українське законодавство зобов'язує роботодавців платити іноземцям наступним чином:

5 мінімальних зарплат (одна мінімальна зарплата зараз становить 4 173 грн, тобто 5 мінімальних зарплат — це 20 865 грн) для тих, хто працює в громадських об'єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах.
10 мінімальних зарплат (41 730 грн) для всіх інших категорій.
Не поширюється це обмеження на представників творчих професій, IT-фахівців, високооплачуваних фахівців, випускників ВНЗ, які входять до сотні найкращих в світі.

Схожі новини