Передплата 2024 «Добра кухня»

У Росії відбувся «Марш материнського гніву», серед учасників є затримані

  • 10.02.2019, 18:11
  • 789

По всій Росії пройшли «Марші материнського гніву», учасники якого виступили проти політичних репресій. Масові акції пройшли в Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Казані, Ростові-на-Дону і ряді інших містах РФ.

Про це повідомляє Сьогодні.

Приводом до проведення маршів стала справа активістки «Відкрита Росія» Анастасії Шевченко, засудженої 23 січня 2019 року судом до домашнього арешту до 20 березня за участь в діяльності небажаної в РФ організації. В кінці січня в реанімації померла дочка Шевченко, на побачення з якою активістку не допустили.

У московському «Марші розгніваних матерів», за даними Катерини Шульман, що представляє «Раду з прав людини», взяли участь понад 500 осіб. Оскільки захід не було погоджено з московською владою, більшість його учасників відмовилися від плакатів та іншої атрибутики.

Демонстранти скандували гасла, зокрема «Справа мережі — ганьба влади», «Свободу політв'язням» і «Руки геть від дітей і матерів», а також деякі несли антипутінські плакати.

Символом акції стало зображення чорного серця, яке багато учасників прикріпили до одягу.

В цілому акція, що пройшла у формі прогулянки по бульварах в центрі Москви, була спокійною, однак на початку маршу відбулася сутичка її учасників з активістами руху SERB, які порвали плакати опозиціонерів. Відзначається, що на даний момент в Москві поліція затримала трьох учасників акції, а в Петербурзі — сім, серед яких організатор маршу — Світлана Уткіна.

У Єкатеринбурзі поліцейські не заважали діям учасників, проте в Махачкалі маршу протесту активно протидіяли силовики, незважаючи на те, що організатори акції офіційно і в строк подали заявку на її проведення.

Схожі новини