Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Легенда українського театру та кіно святкує день народження

  • 10.02.2019, 17:15
  • 1 196

Понад сотня ролей у театрі та десятки перевтілень у кіно. Сьогодні свій 84-й день народження святкує народна артистка України Таїсія Литвиненко.

Про це повідомляє Гал-інфо.

Народна артистка України Таїсія Литвиненко ні дня не уявляє без театру. Ще за часів, коли була абітурієнткою театрального інституту, Таїсія Йосипівна стала зіркою радянського кінематографу. Все почалося з ролі Галі у стрічці «Назар Стодоля». Згадує: спершу їй випала другорядна роль, однак при перегляді саме ця дівчинка сподобалась режисерам.

Не менш знаковою для Таїсії Литвиненко стала роль Химки у безсмертній комедії «За двома зайцями». За неї акторка навіть отримала орден Святої Варвари. Він завжди супроводжує акторку. Однією з найкоштовніших прикрас вважає підвіску із зображенням великомучениці, яку їй в Житомирі подарував колекціонер.

Потрапила у цей фільм акторка теж за збігом обставин. На той час вона вже працювала у Запорізькому театрі, а до Києва приїхала, аби підлікувати свого сина. На вулиці випадково зустріла Віктора Іванова, який починав зйомки стрічки, він їй одразу і запропонував участь. На знімальному майданчику траплялося чимало казусів, жартів та приємних моментів. Втім, чи не найбільше легенда українського кіно згадує сцени з собакою.

А от серед найцінніших подарунків за свої старання та віддачу на сцені акторка виокремлює оплески та квіти. Зазначає: актори живуть святом. Безцінним подарунком від свого чоловіка вважає сина. Разом з народним артистом України Федором Стригуном вони разом завжди на сцені, за лаштунками та вдома. Жінка володіє неабияким шармом та вміє відчувати чоловіків. Розповідає: цього її навчила ще бабуся.

Цікавою є й історія знайомства Таїсії Литвиненко і Федора Стригуна. Вперше свою майбутню дружину тоді ще 15-річний хлопець побачив у кіно і одразу розповів друзям, що вона стане його обраницею. І вони дійсно перетнулися, коли він вступав до театрального інституту.

Таїсія Йосипівна і сама однаково талановита у будь-яких жанрах, і своїх учнів цьому ж вчить. Акторка театру Заньковецької Анна Матійченко з легендою українського театру познайомилася ще в Полтаві. Закінчивши училище, Анна марила сценою театру «заньківчан» і понад усе хотіла потрапити до Таїсії Литвиненко у групу.

Сьогодні, 10 лютого Таїсії Литвиненко виповнюється 84 роки. На вік актриса не зважає і до сьогодні зайнята в репертуарі театру, продовжуючи надихати інших.

Схожі новини