Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В українській армії позбудуться прапорщиків і мічманів: «йдемо в НАТО»

  • 10.02.2019, 13:53
  • 1 154

Для зближення з НАТО прапорщики можуть стати сержантами, а мічмани — старшинами і майстрами

Депутати пропонують прийняти законопроект про зміну звань в Збройних силах. Парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони запропонував прийняти за основу законопроект Кабміну про введення нових військових звань. Якщо до думки комітету прислухаються, то в армії з'явиться нова лінійка сержантсько-старшинських звань, що відповідає стандартам НАТО.

Про це повідомляє «Сегодня» .

Пропозиції комітету стосуються прийняття за основу урядового законопроекту № 6372 «Про внесення змін до деяких законів України щодо військових звань військовослужбовців». Він був зареєстрований майже два роки тому — 13 квітень 2017 року, але був розглянутий комітетом тільки в грудні 2018 року. Кабмін пропонує скасувати звання прапорщика і старшого прапорщика, а також мічмана і старшого мічмана, а замість них ввести нову лінійку сержантсько-старшинських звань відповідно до стандартів НАТО.

Так, нова лінійка звань в авіації і сухопутних військах, за задумом Кабміну, повинна виглядати таким чином: солдат, старший солдат, сержант, старший сержант, головний сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант, головний майстер-сержант .

На флоті пропонується ввести звання матроса і старшого матроса. За ними йдуть старшина, головний старшина, головний корабельний старшина, штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина і головний майстер-старшина.
Існуючі офіцерські звання залишаються без змін.

Запропонована вертикаль приблизно відповідає тій, що прийнята в армії США. Так український сержант (командир відділення) буде дорівнювати американському сержанту (sergeant). Звання старшого сержанта в українській армії відповідало б американському staff sergeant (сержант взводу); головний сержант в ЗСУ прирівнювався б до сержанта першого класу в армії США (ротний сержант); штаб-сержант відповідав би американському first sergeant (сержант батальйону), а майстер-сержант (головний сержант військової частини, навчального закладу або центру) — американському sergeant major.

Відповідно, старший майстер-сержант (Command Sergeant major) був би головним старшиною оперативних командувань, а головний майстер-сержант — головним старшиною роду або виду військ.

Запропоновані зміни відповідають вимогам держпрограми розвитку Збройних сил України, яка була затверджена президентом Петром Порошенко 23 квітня 2017 року. В рамках цієї програми ЗСУ повинні досягти повної сумісності зі стандартами НАТО до 2020 року. А для цього необхідно створити професійний сержантський корпус за зразком західних армій.

В чому різниця
Організаційно-штатна структура української армії досі багато в чому повторювала радянську. А в ній, відповідно до Статуту внутрішньої служби, тільки командир відповідає за бойову готовність і рівень бойової підготовки ввіреної йому військової частини і підрозділи. Він же стежить за морально-психологічним станом бійців, дисципліною в підрозділі, а також станом техніки і зброї.

Сержантом в такій структурі може стати боєць-строковик, який відслужив певний час в армії. При цьому він буде безпосереднім підлеглим молодшого офіцера, як правило, на рівні взводу.

В американській системі все інакше. Там офіцерська і сержантського вертикаль існують паралельно. Офіцери займаються плануванням і організацією, а от всі інші обов'язки — робота з особовим складом, бойова підготовка та підтримка дисципліни — покладені вже на сержантів. Певні повсякденні питання солдат також можуть вирішуватися на рівні сержантів для того, щоб не забирати час у офіцерів. При відсутності офіцера сержант може командувати підрозділом, будучи, швидше за помічником командира, ніж його підлеглим.

В рамках цієї ж системи дотримується своя ієрархія. Наприклад, взводні сержанти підкоряються ротним, ротні — батальйонним і так далі. На основі цієї ієрархії будується і кар'єрне зростання американських сержантів. У Міноборони України відзначають, що кандидат на перше сержантське звання в армії США повинен прослужити три-чотири роки на «солдатських» посадах, заслужити авторитет серед бійців, володіти лідерськими якостями, високим інтелектуальним рівнем і відмінною фізичною підготовкою. У цьому випадку рада сержантів частини або підрозділу затвердить його в якості кандидата. А для отримання сержантського звання кандидата буде потрібно здати іспит.

Ставши сержантом відділення, боєць продовжить службу в підрозділі, де він раніше був рядовим. Якщо він і далі буде проявляти лідерські якості, то за таким же принципом стане сержантом взводу, роти, батальйону тощо. Верхнім щаблем кар'єри вважається служба в якості сержанта роду військ або навіть головного сержанта всієї армії США, який є представником солдатів і сержантів перед командуванням збройних сил, а також координує роботу всіх нижчих сержантів.

Крок за кроком
В Україні вже багато зроблено для того, щоб система підготовки сержантів у ЗСУ максимально відповідала стандартам НАТО. Так, в нашій армії вже сформовані три центри підготовки сержантів. У них немає офіцерів, а працюють тільки прапорщики, мічмани і сержанти, які пройшли підготовку за кордоном. Зокрема, 197-й центр підготовки сержантів навчає фахівців для Сухопутних військ, 202-й — для Повітряних сил, а 203-ї — для Військово-морських сил.

Підготовка йде, як правило, на базовому і середньому рівнях, тобто для сержантів відділень, рот і батарей. Випускники дуже хвалять організацію підготовки в тому ж 197-му центрі.
«Найкращий навчальний центр і добре підготовлені викладачі», — зазначає один з випускників.
«Заняття організовані на найвищому рівні! Сам курс не з легких, але дуже цікавий. Інструктори вимогливі і справедливі, завжди допомагають в підготовці. Ставлення до курсантів чудове», — підтверджує дівчина на ім'я Ірина, також пройшла підготовку в 197-му центрі.

Позитивні відгуки приходять і з приводу навчання в інших центрах. Наприклад, головний старшина 72-ї окремої механізованої бригади повідомив, що в кінці минулого року відправив своїх підлеглих на навчання в 203-й центр: «Іпісля завершення їхнього навчання я почув від них тільки позитивні відгуки на адресу як керівного складу центру, так і щодо інструкторів і командирів взводів!».

Покращує систему підготовки і 202-й центр. У листопаді минулого року там почали будувати так звану «смугу реакції лідера», що представляє собою, по суті, смугу перешкод, на якій моделюються ситуації, що дозволяють курсантам показати свої лідерські якості. Подібний об'єкт вже побудований в 197-му центрі.

Розвиток української армії в сфері підготовки сержантів позитивно оцінюють і в НАТО. Про це нещодавно повідомив заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко.
«Остання оцінка, яку зробив Альянс в кінці 2018 року, свідчить про те, що є серйозний прорив в підготовці сержантського корпусу», — зазначив заступник міністра.
Однак, незважаючи на очевидні успіхи, поки не можна сказати, що українська армія вже має професійний сержантський корпус. Для цього і потрібні, власне кажучи, законодавчі зміни, наприклад, прийняття того ж законопроекту № 6372. Але навіть цей документ поки не змінює головного — положень Статуту, в яких вся відповідальність покладається на командира.


Схожі новини