Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Цей номер не пройде!»: Росія пригрозила ЄС газовими проблемами, якщо вони чинитимуть супротив «Північному потоку-2»

  • 10.02.2019, 10:55
  • 495

У Міністерстві закордонних справ Росії застерегли ЄС від протидії реалізації проекту «Північний потік — 2».

Про це заступник міністра закордонних справ Р Ф Олександр Панкін розповів в інтерв'ю одному російському виданню, повідомляє УНН із посиланням на DW.

Розповідаючи про проект «Північний потік — 2», Панкін заявив, що, якщо ЄС «буде чинити перешкоди», щоб «змусити Росію качати газ через Україну на їхніх умовах, з їхніми тарифами, з невизначеністю в юридичних речах, напевно, цей номер не пройде».

Він вказав на можливі труднощі, які виникнуть у європейських споживачів в тому випадку, якщо одночасно РФ і Україна не зможуть домовитися щодо транзиту газу і «залишатимуться проблеми з «Північним потоком — 2».

При цьому він заявив, що Росія готова продовжувати транзит поставок газу в Європу через Україну.

«Ми готові продовжувати український транзит, але на тих умовах, які потрібні нам», — заявив Панкін, висловивши припущення, що до наступних переговорів, після президентських виборів, позиція української сторони може змінитися.

До наступного раунду переговорів по транзиту в травні можуть відбутися «зміни в позиції», «певний інституційний розвиток, юридичний розвиток процесів» в Україні, припустив Панкін.

Як, відомо, Німеччина і Франція врегулювали суперечку навколо «Північного потоку — 2» і досягли компромісу щодо поправок до Газової директиви ЄС, запропонувавши їх нову редакцію, яка не блокує російський проект.

Суть пропозиції полягає в тому, що країна, на території якої знаходиться пункт отримання газу з морського газопроводу, отримає право вибору формули застосування до цього проекту правил Газової директиви ЄС і можливих винятків з неї. У разі «Північного потоку — 2» цією країною є Німеччина.

Раніше фіндиректор компанії-оператора проекту Nord Stream 2 Пол Коркоран заявив, що дозвіл від Данії на прокладку трубопроводу «Північний потік-2» для поставок російського газу в Європу поки є єдиною проблемою для проекту.

Схожі новини