Передплата 2024 ВЗ

Найгірше — дійсно позаду: Порошенко зробив гучну заяву щодо економіки України

  • 09.02.2019, 16:33
  • 937

Президент Петро Порошенко наголошує, що курс України на євроатлантичну інтеграцію дозволить підвищити рівень життя та добробут українців, а також вийти на новий рівень соціальних стандартів.

Про це Глава держави сказав під час виступу на Всеукраїнському громадському форумі «Відкритий діалог», йдеться на сайті президента України.

«Досягнення нами критеріїв членства (в ЄС та НАТО — ред.) покращить інвестиційний клімат. А це забезпечить приріст прямих іноземних інвестицій. Це забезпечить створення нових робочих місць, високооплачуваних. Це забезпечить збільшення доходів до державного і місцевих бюджетів. І забезпечить збільшення зарплат і пенсій. Тому, коли кажемо Євросоюз чи НАТО, маємо на увазі не тільки безпеку, але й економіку», — підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, йдеться не лише про відсіч Росії, але й про контрнаступ на бідність. «Бідність, до речі, є прямим наслідком нашого тривалого колоніального минулого. Тож пориваємо з ним остаточно і безповоротно», — додав він.

«Наша амбітна мета — перетворити Україну на велику державу, на регіонального лідера, на невід’ємну складову європейської цивілізації та наріжний елемент європейської безпеки», — особливо підкреслив Президент.

Водночас Глава держави наголосив, що ми не зможемо стати лідерами, якщо не піднімемо відчутно рівень життя, якщо не забезпечимо сталий розвиток економіки і соціальної сфери.

«Кожна людина, кожен українець має відчути власною кишенею, що найгірші випробування залишилися позаду, що країна йде вперед, що економіка розвивається. Зараз саме це головне в нашій стратегії, нашому баченні майбутнього. Подолання кризи, спричиненої війною, дає для цього зараз нам всі можливості», — підкреслив Петро Порошенко.

Президент зауважив, що коли приїжджає в регіони, чиновники, звісно ж, намагаються демонструвати йому фасадну сторону. «Це природно. Будь-який господар, приймаючи гостей, показує їм найкраще і не заводить до неприбраних кімнат. Втім, в багатьох громадах вже, до речі, є на що подивитися», — водночас додав він.

За його словами, здобутки децентралізації стали видимі раніше, ніж результати деяких інших реформ. «Це нові чи відремонтовані школи, підготовлені до програми нової української школи — фінської програми, коли дитину не примушують йти до школи, коли вона сама туди біжить… Це новозбудовані, відремонтовані, або повернуті у державну чи муніципальну власність дитячі садочки. Це дороги, врешті-решт. Це освітлення, це енергозбереження», — сказав Президент.

«В майбутньому я твердо гарантую незмінність політики децентралізації, її буде збережено і поглиблено», — зазначив він.

«Але знаю, бачу, відчуваю й інше. Мільйони українців з тривогою думають про сьогодення і не впевнені в дні завтрашньому. Пенсіонери переймаються, як вижити, бо криза найсильніше вдарила саме по них. Знекровлена держава не мала досі достатнього ресурсу, щоб належно їх захистити, і мені часом через це боляче дивитися в очі літнім людям», — наголосив Петро Порошенко. Він додав, що й з молодих багато хто не бачить перспектив у власній країні, тому їдуть на навчання чи на роботу за кордон. Тим більше що Україна стає частиною єдиного європейського ринка праці. «Не з чуток знаю про низькі доходи вчителів і лікарів, інших працівників бюджетної сфери», — також додав він.

Президент підкреслив: «Влада визнає ці болісні проблеми, говорить про них чесно і вголос, докладає зусиль, щоб їх подолати. І має пояснити, чому ці проблеми виявилися такими глибокими».

«Надію вселяє те, що найгірше — дійсно позаду. Що криза, спричинена війною, економічною агресією та блокадою з боку Росії — відступає. Що відновлення економічного зростання відкриває можливості і до відновлення рівня життя. Сьогодні ми вже можемо ставити собі ті завдання, які ще вчора видавалися би пустопорожніми обіцянками», — наголосив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що днями за його доручення розпочалася програма монетизації субсидій, які вже незабаром будуть виплачуватися людям живими грошима. За його словами, більше 4 мільйонів родин, домогосподарств вже за лютий зможуть в березні отримати живі гроші. Середній розмір виплати складе 1500 гривень на кожне домогосподарство. Він зауважив, що це кошти на сплату житлово-комунальних послуг, але той, хто заощадить, бо тепла зима на сьогоднішній день дозволяє забезпечити економію, зможе забезпечити енергоефективність: встановить пластикові вікна, підвищить енергоефективність будинку.

Глава держави підкреслив, що решту від зекономлених грошей кожна родина зможе просто залишити собі і витрачати їх на власний розсуд. «І це буде ще один наш крок для подолання бідності», — зазначив він.

«Для чого це все робиться? Два напрямки. Перший — це наша енергетична незалежність. Ми не повинні купувати газ в Росії. Ми взагалі не маємо купувати імпортний газ. Нам має вистачити українського газу», — сказав Президент.

Петро Порошенко додав: «Я пишаюсь, що за мого президенства, за останні п’ять років Україна нарешті зіскочила з „газової голки“ Кремля — корупційної та дуже обтяжливої для українського бюджету та української економіки».

Схожі новини