Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тимошенко знову стала лідером рейтингу брехунів-2018

  • 07.02.2019, 16:11
  • 862

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко стала лідером рейтингу брехунів і маніпуляторів за 2018 рік.

Відповідний рейтинг, складений аналітичною платформою VoxUkraine і журналом «Новий час», оприлюднили сьогодні, 7 лютого, на прес-конференції, інформує Depo.ua.

Так, серед 248 проаналізованих цитат Тимошенко, правда становить лише 31%, при цьому відсоток маніпуляцій — 27%, брехні — 33%, перебільшення — 8%.

«Наприклад, вона часто говорила про те, що економіка України впала вдвічі, що не відповідає дійсності. Економіка впала на 11,7% і цей показник вона могла б використовувати, але використала більш яскравий, дратівливий показник», — сказала медіа-директор VoxUkraine і редактор проекту VoxCheck Олена Шкарпова.

За її словами, друге місце в рейтингу посів співголова «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабінович, у висловлюваннях якого відсоток маніпуляцій становить 24%, брехні — 40%, перебільшення — 4%, правди — 32%.

«У нього практично такий же показник правди, як і в Тимошенко, — 32%. Ми проаналізували 444 висловлювання з його виступів», — повідомила Шкарпова.

Третє місце дісталося лідеру «Радикальної партії» Олегу Ляшку. Автори рейтингу дослідили 285 його цитат, в яких відсоток маніпуляцій склав 17%, брехні — 31%, перебільшення — 11%, правди — 41%.

Також у 139 цитатах співголови партії «Опозиційна платформа — За життя» Юрія Бойка виявили 19% маніпуляцій, брехні — 24%, перебільшення — 13%, а правди — 45%.

Крім того, експерти дослідили 236 цитат чинного президента Петра Порошенка, в заявах якого виявили маніпуляцій — 15%, брехні — 17%, перебільшення — 12%, правди — 56%.

Загалом було проаналізовано 1962 два висловлювання політиків на тему реформ і фінансування армії, стану економіки та боротьби з корупцією, медицини та освіти, пенсій і субсидій.

«Ми відстежували представлених тут політиків протягом року на центральних телеканалах, а також у найбільших медіа. Ми дивилися, які коментарі вони давали, інтерв'ю. Ми не перевіряли регіональні медіа, оскільки дуже часто політики просто повторюють те, що вони сказали вже у центральних медіа», — розповіла Шкарпова.

Нагадаємо, українські політики Вадим Рабинович, Юлія Тимошенко і Юрій Бойко очолили рейтинг маніпуляторів і брехунів за підсумками третього кварталу 2018 року.

Схожі новини