Передплата 2024 «Добра кухня»

У США триває суд над екс-прем'єром України Павлом Лазаренком

Суд над колишнім прем’єр-міністром України Павлом Лазаренком, який сьогодні розпочався у Вашингтоні, поки що проходить без самого звинувачуваного у відмиванні грошей.

Про це повідомила кореспондентка «Прямого» у США Катерина Лісунова.

«Справа дуже цікава. Тому що, по-перше, саме засідання ведеться фактично в головному суді Вашингтона. Він знаходиться просто навпроти Капітолію. Але ім’я Лазаренка навіть не було вказане в графіку засідання. І знайти насправді засідання і вияснити, що це саме це засідання, було достатньо важко. І навіть секретар, яка сиділа в приміщенні суду, не знала, що ця справа ведеться щодо нього і що ця людина є колишнім прем’єр-міністром України», — розповіла вона.

Кореспондентка зазначила, що засідання проходить без самого Лазаренка.

«Саме засідання було за відсутності як Лазаренка, так і будь-яких присутніх там людей. Вони домовились зробити саме засідання в форматі телефонної конференції. Саму телефонну конференцію я чула. Розмовляли там безпосередньо адвокати Лазаренка, а також прокурори від Сполучених Штатів Америки. Але результатом цих перемовин було звичайне перенесення цього засідання на 5 березня. Принаймні такі найближчі результати цих перемовин», — пояснила Лісунова.

Суть засідання була в тому, що сторони намагалися укласти мирну угоду, яка визначить процес конфіскації заморожених рахунків Лазаренка.

«Тому що, щоб конфіскувати їх, є два шляхи, щоб це зробити. Перший шлях — це рішення суду, який має підтвердити, що конкретно ця сума була отримана незаконним шляхом, тобто, іншими словами, була вкрадена Лазаренком. Або є інша можливість — це за допомогою мирної угоди, так би мовити. І от зараз деталі цієї мирної угоди і обговорюють — про те, як саме вона має відбутися для того, щоб конфіскувати ці кошти», — сказала кореспондентка «Прямого».

Вона додала, що нещодавно українські ЗМІ з'ясували, чому справа щодо злочинів українського чиновника триває так довго.

«Буквально нещодавно опублікувало українське видання „Укрінформ“ витяг з цієї справи, і там також вказується факт того, що сама справа затягується так довго — а нам відомо, що вона триває вже 15 років — через те, що є багато інших сторін. Крім основних, тобто Лазаренка і США, також задіяно багато інших зацікавлених сторін. Зокрема вказана і політична сторона України. Як відомо, однією з партнерів Лазаренка в цей період була Юлія Тимошенко, яка керувала приватною компанією. І там безпосередньо говориться, що є багато зацікавлених сторін в цій справі, і через це вона затягується, і зараз її знову ж таки перенесли вже на 5 березня», — сказала Лісунова.

Схожі новини