Передплата 2024 «Добрий господар»

Українцям почали урізати субсидії: названо причини

  • 07.02.2019, 08:52
  • 629

За рік в Україні скоротилася кількість отримувачів субсидій на оплату компослуг, а сума держдопомоги зменшилася на 200 гривень, підрахувала Держслужба статистики. Експерти в сфері ЖКП пов’язують зміни з підвищенням доходів і тим, що змінилася методика розрахунку.

Цифри

За даними Держстатистики, за січень-грудень 2018 року призначено субсидії 6,537 млн ​​домогосподарств з 14,935 млн. Тобто 43,8% родин. Але до кінця року одержувачів стало набагато менше — всього 4,516 млн домогосподарств. У Мінсоцполітики це пояснюють двома причинами, пише «Сегодня».

Перша — зростання доходів населення через те, що за рік збільшилися соцстандарти (на 8%), а також підвищилися зарплати, а значить ті, хто отримував невеликі субсидії, близько 100 грн на місяць, їх позбулися. Друга — соцслужби стали ретельніше перевіряти декларації претендентів і багатьом за підсумками розгляду було відмовлено. Про це говорять і підрахунки Держстатистики: 2018 року тих, хто звернувся за держдопомогою, виявилося на 8,9% менше, ніж 2017 року, а ось тих, кому її не призначили, стало більше на 25,8%.

А зниження суми субсидій сталося тому, що влада урізала норми споживання електроенергії та газу, на які нараховуються субсидії: з електрики в середньому на 30 кВт-год на місяць, або приблизно на третину, з газу — на 10%, зменшивши його норму з 5 куб. м на місяць на кв. м опалювальної площі до 4,5 куб. м. Як видно з інфографіки, середня субсидія в грудні 2018 року становила всього 713 грн. Рік тому держдопомога була на 28,2%, або на 200 грн більше. Але рекордні суми — понад 1000 грн — залишилися у Львівській області та на Волині. А найменше вони в Дніпропетровській області — 472 грн.

Експерти

Фахівці з ЖКГ кажуть, що багато хто залишився без субсидій через пенсійну реформу, зростання соцстандартів і нову методику розрахунку.

«Враховуються доходи за попередні півроку, а вони збільшилися через пенсреформу, коли в жовтні 2017 року в багатьох стали більше пенсії. Також безробітним 2018 року почали рахувати умовні доходи в 3 прожмінімуми для працездатних (5286 грн), в результаті субсидії багато хто втратив», — роз'яснив старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький.

Він прогнозує, що 2019-го субсидії стануть ще меншими через нове зниження норм споживання: з травня субсидіюватимуть не 4,5 куб. м газу на опалення, а 4 куб. м і не 2,4 куб. м холодної води на людину, а 2 куб. м. Також люди скаржаться, що їм необґрунтовано намагаються відмовити в субсидії.

«Я інвалід, на утриманні двоє дітей, мати-пенсіонерка, але документи у мене не брали, мовляв, вам все одно не показано. Лише після втручання юриста призначили субсидію в 3000 грн, тепер я оплачую всього 86 грн на місяць», — розповів нам житель села Чабани під Києвом Олександр.

Схожі новини