Передплата 2024 «Добра кухня»

Відсторонення Супрун заблокувало доставку ліків, — МОЗ

  • 06.02.2019, 13:22
  • 703

Ухвала Окружного адміністративного суду міста Києва заблокувала доставку життєво необхідних ліків до пацієнтів.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Препарати на суму понад 633 мільйонів гривень, які закупили за кошти Держбюджету, не можуть відправити у медзаклади.

У МОЗ пояснюють, що розподіл препаратів відбувається за підписом в.о. міністра. Також існує високий ризик зриву закупівельного процесу за кошти 2019 року.

Зазначається, що наразі на складах Державних підприємств «Укрвакцина» та «Укрмедпостач» готуються до розвезення в регіони життєво необхідні препарати за 33 програмами державних закупівель. Серед них — вакцини проти кору, паротиту і краснухи (майже 390 тисяч доз) і поліомієліту (954 тисячі доз). В умовах масштабного спалаху кору, який зараз є в Україні, будь-які затримки з поставкою вакцин у регіони неприпустимі! Адже тільки вакцинація може захистити від хвороб, що призводять до тяжких ускладнень і смерті.

Також поки на складах перебувають ліки для онкохворих дітей і дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії. Питання доступу пацієнтів до цих ліків часто є питанням життя і смерті. Частина з препаратів дороговартісні, і пацієнти найчастіше не можуть купити їх самостійно. Саме тому так важливо, щоби поставки відбувались за графіком. Право підпису наказів про розподіл ліків та медвиробів у регіони має лише в.о. міністра охорони здоров’я. Через рішення Окружного адміністративного суду м. Києва препарати залишатимуться на складах.

Окрім того, найближчим часом очікуються поставки дороговартісних ліків проти ВІЛ/СНІДу, онкології, гепатиту та інших захворювань. Без в.о. міністра робота з постачання та розвезення ліків заблокована.

Схожі новини