Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Невже гроші закінчилися? Росія має намір вимагати від ПАРЄ повернути внески

  • 05.02.2019, 19:57
  • 692

Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький підтримав спікера нижньої палати парламенту В’ячеслава Володіна в питанні необхідності повернення коштів внеску РФ в бюджет Ради Європи за роки неучасті російської делегації в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Про це повідомляє Сьогодні.

«Питання про повернення Росії коштів абсолютно закономірне і має всі підстави», -заявив Слуцький журналістам у вівторок за підсумками зустрічі з делегацією комітету з міжнародних справ парламенту Фінляндії.

«Це ідея — усвідомлена позиція. Ми, оцінюючи роки нашої відсутності, ставимося до цього більш ніж серйозно. Це чистої води субстантів», — додав глава комітету.

У п'ятницю в ефірі телеканалу «Росія-24» Володін заявив, що, виходячи з того, що Росії не дали можливість брати участь в ПАРЄ, «хотілося б, щоб Парламентська асамблея (Ради Європи) Росії повернула кошти, а це гроші великі».

Спікер Держдуми також нагадав, що Росія була одним з найбільших платників в організації. Сума внесків, як уточнив Володін, щороку становила 32,5 млн євро. Політик підкреслив, що питання про повернення внеску Росія має намір поставити перед Радою Європи найближчим часом.

У Раді Європи поки залишили без коментарів заяву Володіна. Фінляндія головує в комітеті міністрів Ради Європи на початку 2019 року.

Раніше президент ПАРЄ Ліліан Морі Паска заявила, що Росія зобов'язана сплатити борг до бюджету Ради Європи незалежно від подальшого рішення про продовження членства або виходу з організації.

Після позбавлення російської делегації права голосу в ПАРЄ навесні 2014 року у відповідь на окупацію Криму і агресію на Донбасі Росія з червня 2017 року припинила платити членські внески в бюджет Ради Європи.

Станом на початок 2019 року цей борг оцінюється в близько 60 млн євро.

За статутом Ради Європи, якщо до червня Росія не відновить виконання своїх фінансових зобов'язань, то держава може бути позбавлена репрезентативних прав в організації.

У Раді Європи також не виключають рішення фінансового спору з Росією у судовому порядку, якщо російська сторона вийде з організації, але при цьому не сплатить наявний борг.

Так, Держдума Р Ф виступила проти повернення до роботи в ПАРЄ і відновлення виплати Росією внеску в РЄ в умовах нібито триваючого порушення прав національної делегації РФ.

Схожі новини