Передплата 2024 ВЗ

Митрополит Епіфаній розповів, хто платить священикам зарплату

  • 04.02.2019, 20:20
  • 2 586

Служителі церкви не є держслужбовцями, оскільки в Україні церква відокремлена від держави, на відміну, зокрема, від Елладської православної церкви, де держава і церква складають єдине ціле.

Про це розповів Митрополит Київський і всієї України Епіфаній в інтерв'ю «Радіо Свобода».

До цього часу, каже Епіфаній, держава підтримувала лише церкву Московського патріархату. А служителі Київського патріархату, за словами митрополита, «навчилися виживати» без держпідтримки, за рахунок благодійників та пожертв звичайних парафіян.

«Священнослужитель живе за рахунок парафіян, які відвідують богослужіння, жертвують на храм, купляють свічки, замовляють треби», — розповів глава Православної церкви України.

Також митрополит заявив, що українські храми і монастирі нині стикаються з фінансовими труднощами. Адже вони, так само, як і всі, мають, зокрема, оплачувати комунальні послуги.

Епіфаній навів, як приклад, Київську православну богословську академію, де на стаціонарі абсолютно безкоштовно навчається близько 200 студентів, і для утримання академії необхідна велика сума коштів.

«Ми знаходимо добрих людей, благодійників з України, за кордоном, для того, щоб утримати Київську православну богословську академію, виховувати майбутніх пасторів церкви Христової», - каже митрополит.

За всі 10 років ректорства, незважаючи на критику та фінансові негаразди, Епіфаній не ввів плату для студентів.

Якщо в Києві парафії більш багаті, і можуть «утримувати достойно священнослужителя». То в областях, говорить Епіфаній, священники практично виживають.

«Він не має можливості навіть вижити за рахунок своєї парафії. Він веде якесь господарство, він займається якоюсь навіть певною діяльністю для того, щоб забезпечити свою сім’ю», — прокоментував предстоятель ПЦУ.

Схожі новини