Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зоря пояснив, чому архієреї колишньої УПЦ МП не поспішають переходити до ПЦУ і на що чекають

  • 02.02.2019, 18:45
  • 648

Архієреї колишньої УПЦ Московського патріархату до президентських виборів не поспішають переходити до Православної церкви України, вважає Євстратій Зоря.

Про це архієпископ Чернігівський та Ніжинський Православної церкви України, повідомляє ТСН.

Поки що лише двоє зі щонайменше 10 архієреїв колишньої УПЦ МП, які підписали звернення до Вселенського патріархату про надання автокефалії, взяли участь в Об’єднавчому соборі і перейшли до ПЦУ.

«Вони не дійшли до Об’єднавчого собору, бо на них чинився шалений тиск Москви, були задіяні певні політики, їх залякували, що вони позбудуться прав, повноважень, майна, що з цього нічого не вийде, що нібито Об’єднавчий собор ніяких рішень не ухвалить, ніякого об’єднання не буде, автокефалії не буде. Томос ніхто не дасть, ніхто цю церкву не визнає та таке інше», — сказав Зоря.

Він зазначив, що з процесом становлення ПЦУ серед архієреїв колишньої УПЦ МП буде дедалі більше охочих приєднатись до ПЦУ.

Євстратій додав, що зараз в середовищі Московського патріархату лунають чутки, що ПЦУ протримається три місяці, до виборів, а після них не буде ніякої Української церкви.

Він зазначив, що подібну «басню» Московський патріархат використовував з 1992 року — тоді вони говорили, що Київський патріархат — це церква Леоніда Кравчука, і після нього її не буде.

За його словами, тим, хто перебуває в колишній УПЦ МП, ще поки складно визначитися.

«Кожна сумнівна обставина ними трактується на користь як: «А давайте почекаємо, подивимося, що буде», — додав він.

https://tsn.ua/ukrayina/zorya-poyasniv-chomu-arhiyereyi-upc-mp-ne-pospishayut-perehoditi-do-pcu-i-na-scho-voni-chekayut-1 290 732.html

Схожі новини