Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

День бабака-2019: історія та прикмети свята

  • 02.02.2019, 10:29
  • 1 059

День бабака щороку відзначається у світі 2 лютого. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори. Слідкуючи за його поведінкою, можна спрогнозувати прихід весни.

День бабака — традиційне свято в США і Канаді, але з недавніх пір воно стає все більш популярним і в Україні, пише УНІАН.

Згідно з повір'ям, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору — значить, зима скоро закінчиться, і весна буде ранньою. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і, лякаючись її, ховається назад у нору — буде ще шість тижнів зими.

День бабака — історія свята

Вперше відсвяткували День бабака в 1886 році в американському містечку Панксатоні. Рано вранці 2 лютого з нори витягли бабака на ім'я Філ, після чого жителі містечка щорічно пробуджували бабака в цей день для передбачення погоди. Примітно, що дата Дня бабака співпадає з християнським святом Стрітення Господнього (за Григоріанським календарем). Свято символізує зустріч зими з весною. Вважається, що якщо в цей день світить сонце, що зима буде холодною і довгою.

Після виходу на широкі екрани однойменного художнього фільму «День бабака» популярність свята помітно зросла, а сам День бабака розширив свою географію, діставшись до України.
Найвідоміші бабаки-провісники

Найвідомішим бабаком є Панксатонський Філ, якого місцеві називають «наймудрішим з мудрих». Однак, за неофіційними даними, його передбачення" збуваються лише в 40% випадків. Іншим відомим бабаком є Чак, який проживає на острові Статен-Айленд у Нью-Йорку. Працівники зоопарку стверджують, що він правильно вгадує майбутню весну майже завжди. У місті Лільбурн живе бабак генерал Борегард, має ступінь доктора метеорології місцевого університету. В Україні також є свої провісники погоди — харківський Тимко і львівська Маруся.

Як відзначається День бабака в Україні

Українці стежать за поведінкою тварин у період настання весни ще з давніх часів. За народними спостереженнями, бабак прокидався від зимової сплячки на день Явдохи, 14 березня. Вийшовши з нори і тричі просвистівши, він знову перевертався на другий бік і спав до Благовіщення. У День бабака допитливі українці не обмежуються прогнозом погоди і задають інші важливі питання. Так, тварину в різні часи українці запитували щодо безвізу, коливань курсу долара, будівництва підприємств та інші актуальні теми. Багато людей чекають і сподіваються на швидке потепління, хоча прихід аномально ранньої весни згодом часто супроводжується квітневим похолоданням і снігом.

Факти і прикмети на День бабака

— якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не вертається до нори, то весна буде ранньою,

— якщо бабак бачить свою тінь і лізе спати в нору, то буде ще кілька морозних тижнів,

— бабак виходить з нори, тричі свистить, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до Благовіщення,

— люди виходили в поле, особливо в степовій Україні, щоб почути свист бабака.

Схожі новини