Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Євросоюз вимагає від РФ без зволікань звільнити Гриба та українських моряків

  • 01.02.2019, 18:07
  • 667

Європейський Союз закликав Росію негайно надати українському політв’язню Павлу Грибу медичну допомогу у спеціалізованому медзакладі та звільнити його.

Відповідна заява ЄС була виголошена під час засідання Постійної ради ОБСЄ у п’ятницю, повідомляє Укрінформ.

«ЄС знову звертається із закликом до Росії негайно звільнити громадянина України Павла Гриба, який був затриманий російською владою без жодних чітких звинувачень після того, як був викрадений 24 серпня 2017 року. Надходять тривожні повідомлення про погіршення його здоров’я. Ми закликаємо до надання йому негайного доступу до спеціального медичного лікування, якого він потребує», — йдеться у заяві.

Крім того, у ЄС закликали РФ звільнити без зволікань та без жодних умов українських моряків і кораблі, які були захоплені під час нападу в районі Керченської протоки.

Як повідомлялося, сьогодні у суд у російському Ростові-на-Дону, де слухається справа українського політв'язня, Павлові Грибу викликали «швидку» через погіршення самопочуття.

Гриб зник 24 серпня 2017 року у Гомельській області Білорусі, куди поїхав із Києва на зустріч із дівчиною із Сочі, з якою познайомився в інтернеті. Згодом в інтерв'ю дівчина зізналася, що справді запросила хлопця до Білорусі, і заявила, що її змусили це зробити працівники ФСБ Росії.

Пізніше Гриба виявили в СІЗО-5 в Краснодарі: його звинуватили за 205 статтею Кримінального кодексу Росії — «Тероризм». Справу хлопця передали на розгляд у Північно-Кавказький окружний військовий суд.

Київ вимагав від Москви допустити до Гриба українських консулів, а також надати інформацію щодо місця, причин та обставин його затримання. Але ці листи були проігноровані.

Днями Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про надкритичний стан 20-річного Павла Гриба і закликала міжнародне співтовариство сприяти в наданні йому медичної допомоги.

Батько бранця Кремля Ігор Гриб заявив, що його син без термінової медичної допомоги у спеціалізованому медичному закладі, якого немає в Ростові-на-Дону, може померти.

Посольство США в Україні висловило глибоку стурбованість станом здоров'я українського політв'язня Павла Гриба і вимагає від Росії негайно забезпечити надання належної медичної допомоги всім незаконно затриманим українцям.

Україна вимагає проведення комплексного медобстеження політв'язня Кремля Павла Гриба у спеціалізованому медичному закладі.

Схожі новини