Передплата 2024 «Добра кухня»

Країни Є С створять контактну групу з вирішення кризі в Венесуелі

  • 01.02.2019, 09:56
  • 448

Країни Європейського Союзу і ряд держав Латинської Америки прийняли рішення створити контактну групу по Венесуелі.

Про це повідомляє Прямий з посиланням на прес-службу Європейського союзу.

«Ми прийняли рішення заснувати міжнародну контактну групу, яке було погоджено з усіма країнами-членами ЄС і з декількома країнами Латинської Америки, які візьмуть у ній участь. Переконана, що умови діяльності міжнародної контактної групи можуть бути публічними, як демонстрація її прозорості», — заявила Високий Представник Є С Федеріка Могерини.

Частина групи складуть країни ЄС, серед яких Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Португалія, Швеція, Нідерланди і Великобританія. Частина групи від Латинської Америки будуть представляти Еквадор, Коста Ріка, Уругвай і Болівія. Ще від кількох країн, до яких був направлений запит, відповідь очікується протягом одного-двох днів.

Завданням міжнародної контактної групи, координацію діяльності якого буде здійснювати Європейський Союз, стане напрацювання спільного розуміння і скоординованих підходів серед ключових міжнародних акторів, залучених до вирішення ситуації у Венесуелі мирним і демократичним шляхом, згідно Конституції. Група буде діяти протягом обмеженого часу, який визначений в 90 днів.

Результатом роботи групи має стати надання громадянам Венесуели можливості визначати власне майбутнє шляхом проведення нових виборів, під час яких буде гарантовано вільний та справедливий електоральний процес у присутності міжнародних спостерігачів.

«Мета — хочу підкреслити це дуже чітко, не в тому, щоб відкрити формальний процес посередництва або формальний діалог, але підтримати політичну динаміку, яку ця група може супроводжувати і підтримувати», — додала Могерини.

Перше засідання контактної групи відбудеться на міністерському рівні в латинській Америці, орієнтовно, на наступному тижні.

Євросоюз готовий розширити обсяги гуманітарної допомоги Венесуелі і для країн-сусідів. Зокрема, для вирішення поточної кризи країни Євросоюзу готові поставити гуманітарну допомогу на суму 50 мільйонів євро, і ця сума може бути збільшена. Для доставки такої допомоги ЄС готовий відкрити свої представництва в Каракасі, якщо ситуація дозволить це зробити.

Відмовилися визнавати «переворот» президенти Мексики і Болівії.

Також Франція, Швеція і Данія підтримали опозицію Венесуели.

За даними ЦВК Венесуели, Ніколас Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70% голосів. Таким чином, він забезпечив собі перебування на посаді президента Боліваріанської республіки на наступні шість років — до 2025 року, його другий президентський строк розпочався 10 січня. Через недотримання мінімальних стандартів справжньої демократії визнавати результати голосування відмовилися США, а також Чилі та Аргентина.

Венесуела вже кілька років зазнає найсильнішої економічної кризи. Виробництво нафти звалилося в півтора рази, ціни зростають шаленими темпами, а національна валюта болівар продовжує стрімко знецінюватися.

У країні спостерігається дефіцит продовольства, криза змушує венесуельців бігти з країни. За різними оцінками, Венесуелу вже залишили 2−4 млн осіб. Ніколас Мадуро в усіх бідах звинувачує опозицію та США, які запровадили санкції проти країни.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав владу Венесуели не застосовувати насильство проти мирних демонстрантів, які протестують проти Ніколаса Мадуро.

Крім того, президент України Петро Порошенко застеріг українців від популізму на прикладі Мадуро у Венесуелі.

Схожі новини