Передплата 2024 ВЗ

Мар’яна Шведа «Селтіку» рекомендував Андрій Шевченко

Вперше на цього футболіста шотландський клуб звернув увагу ще дев’ять років тому

21-річний вихованець львівських «Карпат» Мар’ян Швед, якого за останні два тижні спортивна преса встигла «продати» у 5−6 іноземних клубів, у найближчі чотири роки далі носитиме зелено-білу форму. Щоправда, смуги на ній тепер будуть не вертикальними, як у команді «левів», а горизонтальними. За такою амуніцією у футбольному світі розпізнають шотландський клуб «Селтік». Про підписання контракту зі Шведом-молодшим ґранд Прем’єршипу (свого часу вигравав Кубок європейських чемпіонів!) оголосив у четвер, 31 січня, по полудню.

За даними британської преси, за українця «кельти» виклали 2 млн. євро (як відомо, у 2015 році при переході Шведа в іспанську «Севі­лью» «Карпати» заробили один «лимон»). Головний тренер шотландців Брендан Роджерс повідомив, що, згідно із до­сягнутими домовленостями, Мар’яна тимчасово, до кінця квітня, віддадуть в оренду до «Карпат», а потім він повер­неться у Глазго. Шотландські журналісти кажуть, що наставник «Селтіка» розрахо­вує на Шведа у літніх матчах Ліги чемпіонів.

Відомо, що перед тим, як запросити Шведа, Роджерс консультувався з на­ставником національної команди Украї­ни Андрієм Шевченком, і той дав найкра­щі рекомендації молодому футболісту. Невипадково у боротьбу за нього у між­сезоння включилися кілька відомих клу­бів з Іспанії, Англії, Бельгії, Туреччини. Претендувало на Шведа і київське «Ди­намо».

Під час п’ятиденного перебування у Глазго вихованець львівського футболу побував у клубному музеї «Селтіка», на його стадіоні, на сучасній тренувальній базі, яка за оснащенням дуже нагадує базу «Реала». Минулої середи Мар’ян з’явився на трибунах «Селтік Пар­ку», коли його нова команда перемогла «Сент-Джонстон» і зміцнила свої позиції, на 6 очок випереджаючи головного кон­курента за чемпіонство -«Рейнджерс».

Під час нетривалого перебування у Львові Мар’ян своєю грою постараєть­ся допомогти «Карпатам» поправити їхнє турнірне становище. А у вільний час посилено підучуватиме англійську, яка буде потрібна для спілкування з майбут­німи партнерами.

До слова, контакти із «Селтіком» Мар’ян Швед мав ще у травні… 2010 року. Саме тоді, як писав «Високий За­мок», він у складі дитячої команди «Кар­пат» переміг на міжнародному турні­рі «Бяли орли» у Варшаві, став кращим гравцем цих змагань, отримав кри­шталевий м’яч. Після нагородження до Мар’яна підійшов наставник дитячої ко­манди «Селтіка», привітав з успішною грою і вручив на пам’ять значок свого клубу. Подарунок, який Шведи зберіга­ють у домашній колекції, виявився про­рочим…

За даними «ВЗ», у четвер ввечері Мар’ян Швед відлетів з Глазго у Туреч­чину, де проходять тренувальні збори львівських «Карпат».

Схожі новини