Передплата 2024 ВЗ

Залізничникам допомагатимуть дрони

  • 31.01.2019, 19:58
  • 530

Армія безпілотників «пантруватиме», аби не крали рейки і не грабували вагони.

Цілісність залізничної інфраструктури «пантруватимуть» безпілотники. Як повідомили у медіацентрі «Магістраль» АТ «Укрзалізниця», у відомстві спільно з вітчизняними IT-шниками розробляють стартап UZ Air Guard. Його мета — запровадити інспектування рухомого складу та інфраструктури магістралі за допомогою армії дронів. Це буде відеоспостереження з повітря за 68 полігонами. Саме там стається майже 95% крадіжок.

Кожен полігон мають патрулювати два дрони, а третій буде в резерві на випадок форс-мажору. Оператори в режимі реального часу стежитимуть за ситуацією, вчасно реагуючи на появу зловмисників. Для реалізації стартапу необхідно майже 9 млн грн.

Таким чином безпілотники контролюватимуть збереження вантажів, запобігатимуть крадіжкам, інспектуватимуть колії, контролюватимуть стану вагонів, діагностуватимуть мости й тунелі.

Як розповів автор проекту UZ Air Guard, начальник відділу впровадження організаційних змін Департаменту організаційного розвитку АТ «Укрзалізниця» Костянтин Дода, наразі, наприклад, обхідники колій інспектують закинуті та законсервовані залізничні колії — аби їх не розкрадали. Однак ці працівники щоденно наражаються на небезпеку, бо не мають жодних засобів захисту і можуть постраждати від зловмисників. Цю роботу успішно можуть робити безпілотники. Крадії переважно полюють за рейками та засобами сигналізації та зв’язку. Це вироби із чорних та кольорових металів, котрі зловмисники здають до пунктів прийому металобрухту. Нині щомісячні втрати АТ «Укрзалізниця» від крадіжок майна та елементів інфраструктури становлять 6 млн грн. Це в середньому за рік — понад 70 млн грн.

Схожі новини