Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чого українцям очікувати в лютому: потепління, ще один безвіз і кінець пільгового розмитнення євроблях

  • 31.01.2019, 10:06
  • 617

Під кінець зими українців очікують досить приємні нововведення. Так, в лютому набуде чинності безвізовий режим України з ще однією країною, погода обіцяє бути досить теплою, а українці зможуть обмінювати валюту онлайн.

Сайт «Сегодня» розповідає про ці та інші очікування на лютий 2019 року.

Нова безвізова країна

Вже з середини наступного місяця українцям відкриється ще одна країна для безвізових подорожей. Так, з 15 лютого наші співвітчизники зможуть їздити за безвізом до Уругваю.

Це стало можливим завдяки набуттю чинності міжурядової угоди про взаємне скасування візових вимог і початку дії безвізового режиму між Україною та Уругваєм.

«Дозволений громадянам України термін перебування без візи на території Уругваю становитиме 90 днів, який може бути відновлений на інший термін у 90 днів», — повідомили в Twitter українського посольства в Уругваї.

Закінчиться реєстрація кандидатів в президенти

Перший тур президентських виборів запланований на останню неділю березня, а саме на 31 число, 2019 р.

4 лютого 2019 року — останній день подачі заяв від кандидатів у президенти до Центральної виборчої комісії. А вже 9 лютого ЦВК офіційно завершить реєстрацію претендентів на пост глави держави. Тому незабаром українці зможуть ознайомитися з повним списком кандидатів у президенти.

Набуде чинності закон про валюту
Закон «Про валюту і валютні операції» був ухвалений ще в червні 2018 р., але набуває чинності він тільки з 7 лютого 2019 р., тому потрібно було підготувати чимало підзаконних актів.

Закон передбачає багато різних змін, як для бізнесу, так і для фізосіб. Ми зібрали головні зміни, які торкнуться, безпосередньо українців:

одне з головних нововведень — можливість обмінювати валюту онлайн. Це дозволить як купувати валюту онлайн, так і продавати її. Щоправда, на такі операції діятиме ліміт — не більше 150 тис. грн на день;

ще одне нововведення — можливість укладати договори страхування у валюті;

також українці зможуть перераховувати валюту за кордон, не відкриваючи для цього спеціальний рахунок. Зокрема, фізичним особам дозволяється відправляти за кордон і отримувати валюту при здійсненні поточних неторгових операцій (перерахування зарплат, стипендій, аліментів, виплат за судовими документами, оплату лікування, покупку книг, оплату стажування і т.д.). Ліміт на такі операції також становитиме 150 тис. грн на день.

До речі, отримувати в доларах зарплату зможуть тільки моряки, дипломати, консули і інші співробітники представництв іноземних держав.

Закінчиться пільговий період для розмитнення євроблях

На початку листопада 2018 року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроекти про розмитнення автомобілів в Україні. На оформлення нерозмитнених авто закон дав 180 днів.

Однак для власників авто на єврономерах були передбачені і бонуси. Так, акцизний податок зменшувався на 50% для авто, які будуть розмитнені протягом перших 90 днів після набуття законом чинності. В останні 90 днів пільгового періоду ставки зробили повними, але без накладання штрафів за порушення термінів перебування.

Пільговий період закінчиться вже 22 лютого, а продовжувати його в уряді не планують. Заступник голови Державної фіскальної служби (ДФС) Віктор Кривицький пояснював, що після 22 лютого 2019 р. власники авто на єврономерах платитимуть за оформлення повну ставку акцизу.

А вже з травня цього року до порушників митних режимів «транзит» і «тимчасове ввезення» правоохоронці почнуть застосовувати жорсткі фінансові санкції аж до конфіскації транспортного засобу.

Лютий буде не дуже холодним
Уже 1 лютого до України прийде тепла і сонячна погода. Так, на сході, півночі та в центрі до +2−4 тепла, на заході та півдні країни — до +5−8, місцями до +10 тепла. Синоптики і медіапортали стверджують, що перша половина декада буде теплою і без опадів, після цього очікуються невеликі морози. А ось під кінець місяця температура повітря може значно знизитися, а супроводжуватимуть все це помірні опади.

Схожі новини