Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Посол Є С в Росії виступив з демаршем до РФ: негайно звільнити українських моряків

  • 31.01.2019, 08:46
  • 449

Посол Євросоюзу в Росії Маркус Едерер зробив офіційний демарш перед заступником міністра закордонних справ Р Ф Олександром Грушко. Зустріч відбулася в середу, 30 січня.

закордонних справ Р Ф Олександром Грушко. Зустріч відбулася в середу, 30 січня.

Про це повідомляє УНН із посиланням на DW.

«Посол Маркус Едерер нагадав добре відому позицію ЄС щодо триваючого затримання Росією українських військовослужбовців», — йдеться в заяві представника ЄС.

У відповіді підкреслюється, що ЄС очікує від Росії негайного і безумовного звільнення 24 захоплених українських моряків, а також поваги їх прав на юридичний захист та безперешкодний доступ до них консульських співробітників.

Брюссель також закликає Москву забезпечити доступ пораненим морякам до належної медичної допомоги. А застосування Росією сили 25 листопада минулого року знову назвали «неприйнятною».

У свою чергу постпредство РФ при ЄС трактувало зустріч інакше. У його заяві наголошується, що обговорювалася «ситуація на Україні в контексті мав місце 25 листопада 2018 року порушення українськими ВМС держкордону Росії в районі Керченської протоки».

Демарш — класичний інструмент в дипломатії, що означає виступ уряду або дипломатичних органів однієї держави перед урядом іншої держави з метою заявити свою позицію, висловити протест тощо.

Відомо, що глави МЗС Данії та Чехії Андерс Самуельсен та Томаш Петршічек засудили дії Росії та закликали її до негайного звільнення 24-х українських військовополонених, якщо ж Москва відмовиться — її чекають нові санкції.

Схожі новини