Передплата 2024 ВЗ

Росія влаштувала Україні новий демарш в Мінську: подробиці

  • 30.01.2019, 20:05
  • 924

Кремль не збирається повертати своїх громадян в обмін на українців.

Про це заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко в Facebook, повідомляє Апостроф.

«Російські „іхтамнєти“ (до речі, моє слово, треба б запатентувати) можуть і далі писати слізні листи Путіну. У рельсу. РФ від них відмовилася. Категорично відмовилася обговорювати передачу росіян на політв'язнів Кремля — українців. І в рамках гуманітарної підгрупи, і в рамках ТКГ. Координатори ОБСЄ, на жаль, підіграють цій деструктивній позиції, мовляв, це повинні бути двосторонні переговори», — повідомила вона.

Геращенко також повідомила, що українська сторона також висунула в Мінську ще одна вимогу — звільнити трьох полонених бійців ЗСУ, яких бойовики утримують ще з часів боїв за Дебальцеве.

«Ми звернулися з ініціативою, що готові передати трьох росіян, засуджених за злочини на Донбасі, в обмін на героїв — С. Глондаря, Б. Пантюшенко, А. Коринькова, чотири роки утримуваних в Донецьку. Реакції — нуль. Росія заявила, що чекає зміни влади в Україні, і що їм віддадуть тоді засуджених росіян просто так «, — підкреслила політик.

Політик також наголосила, що в української сторони є підстави вважати, що деяких українських бранців окупанти могли катувати і замучити в тюрмах. Йдеться про 13 українців, яких регулярно включали в списки на обмін, але потім їх прізвища звідти зникали з незрозумілих причин.

«Ми вимагаємо повної інформація про долі цих людей. Також, як і про долі більше 70 українців, зміст яких від нас приховують», — додала вона.

Схожі новини