Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пошиті книги Яни Тихоплав

Колись вона міряла стати штурманом, патологоанатомом або виноробом. Натомість ось уже кілька років успішно поєднує у собі і кравчиню, і видавця, займаючись досить незвичним ремеслом — пошиттям м’яких дитячих книжок. Різної форми та наповнення, зі спеціальних тканин і наперед продуманою концепцією. Такі видання знаходять свого «читача» вже не лише в Черкасах, а й за кордоном, примножуючи при цьому когорту юних книголюбів.

Свої вироби 24-річна Яна Тихоплав створює і вручну, і на швейній машинці. Яна каже, що це — нелегка справа, адже кожен виріб вимагає до двох тижнів копіткої роботи. «Намагаюся шити обережно, щоб в кінцевому результаті отримати акуратний вигляд самої іграшки, щоб не було ніяких перекосів і різної відстані від краю», — каже майстриня.

Щоб порадувати маленьких замовників, Яна ретельно підбирає найдрібніші деталі. Для діток старшого віку в книгах Яна Тихоплав робить такі очі, які всередині рухаються. Розглядати пошиті книги можуть навіть найменші, адже надійність всіх елементів на міцність майстриня перевіряє особисто.

Однак головним в книзі є не розвага, а навчання і розвиток. «Ми вчимо, які фрукти на яких деревах ростуть. Це апельсинчик, це слива, грушка і яблучко. Крім того, що ми вивчаємо, де вони ростуть, тренуємо дрібну моторику. Тренуємо логіку — це складаємо кожну в свою корзину. І креативне мислення», — каже Яна Тихоплав.

Першу свою книжечку, яку можна було показати світові, дівчина створила наприкінці 2015 року. Подарувала її синові подруги.

Схожі новини