Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Реєстрація на ЗНО стартує 5 лютого

Від 5 лютого по 18 березня триватиме реєстрація на основну сесію ЗНО. Учні шкіл, студенти коледжів та училищ реєструватимуться через свій заклад освіти, а випускники минулих років — самостійно, через сайт Львівського регіонального центру оцінки якості освіти.

До 25 березня учасники тестування зможуть перереєструватись — якщо при реєстрації було допущено помилку, або учасник ЗНО хоче змінити предмет. Про ці та інші особливості ЗНО 2019 року розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

За її словами, кожен учень школи та студент коледжу, незалежно від того, чи вступає він далі у ВНЗ чи ні, має обов'язково скласти ДПА (Державну підсумкову атестацію). Це оцінка за вивчений курс у школі. Частина завдань на ЗНО відповідатиме оцінці ДПА, а бали за роботу загалом — оцінці ЗНО. Для учнів обов'язковими є три предмети: українська мова та література, історія України або математика, третій предмет — на вибір з 11 предметів, які пропонуються.

Кожен учасник зовнішнього оцінювання має право скласти тести щонайбільше з чотирьох навчальних предметів. Випускникам минулих років не обов'язково вибирати українську мову та літературу, якщо їх влаштовує їхній результат за 2017 чи 2018 роки. Ці учасники можуть обирати лише той предмет, який їм потрібен.

Звісно ж, є категорія осіб, які можуть реєструватись на додаткову сесію. Це стосується тих учнів, які навчаються за кордоном за програмою Flex, тобто не матимуть змогу перебувати на ЗНО основної сесії. Проте процедура реєстрації для них така сама, як для інших, окрім того, що треба буде додати документ, який засвідчує, що вони є учасниками програми Flex. Це також стосується тих учнів/студентів, які беруть участь у підготовці до міжнародних змагань, олімпіад, турнірів, які відбуваються під егідою Міністерства освіти та науки України, Міністерства культури, молоді та спорту.

«Для осіб, які мають певні вади, створюють необхідні умови, — розповіла Лариса Середяк. — Наприклад, для дітей із вадами опорно-рухового апарату треба спеціально підготувати клас на першому поверсі, або обрати школу з пандусами, чи то з наявним ліфтом, або ж спеціально облаштованим туалетом тощо. Також є категорія вступників з вадами слуху різного ступеня. Хтось може мати потребу у використанні слухового апарату. Це дозволяється у тому разі, якщо під час реєстрації учень чи студент про це зазначає. Також Центр за потреби може забезпечити сурдопереклад під час тестування. Третя категорія — люди з вадами зору. Вони мають потреби, починаючи від кращого освітлення та більшого шрифту чи лупи, і завершуючи шрифтом Брайля. Цьогоріч для учасників вдалось додати новий предмет шрифтом Брайля — біологію (торік була українська мова та література, математика, історія України). Вперше 2019 року для учасників ЗНО з вадами зору буде застосовуватись комп’ютерна програма».

Нагадаємо, 31 січня завершується реєстрація на пробне ЗНО, а 16 березня відбудеться перший пробний іспит — з української мови і літератури. 23 березня — пробне ЗНО з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов.