Передплата 2024 «Добрий господар»

Туристи їдуть до Львова, щоб… випити й закусити

Музеї і екскурсії приваблюють гостей міста Лева значно менше, ніж кнайпи і кав’ярні.

Торік Львів відвідали 2,2 мільйона туристів, цього року очікують плюс-мінус стільки ж гостей. Журналіст «ВЗ» звернулася до начальника управління туризму Львівської міської ради Ліни Остапчук, аби скласти «портрет» туриста, який відвідує місто Лева (на основі досліджень Центру розвитку туризму).

43% туристів — з України, здебільшого молодь. Як правило, повертаються до Львова знову (двічі-тричі за рік), деякі рекомендують Львів своїм друзям, родичам. Чому повертаються? Пані Остапчук вважає, гості з Києва та центральних регіонів України не встигають за один раз тут усе обійти, вивчити, перевірити… На другому місці серед туристів поляки (16,6%), на третьому — білоруси (7,1%), на четвертому — турки (5,8%), на п’ятому — німці (4%). У «хвості» рейтингу — ізраїльтяни, американці, канадці, литовці, англійці тощо.

Ліна Остапчук каже, усіх гостей Львова можна поділити на кілька категорій — шопоголіки, поціновувачі їжі, «сентиментальники», «екскурсійники». Білоруси їдуть сюди за дешевшими товарами, з ранку до ночі «зависають» у торгових центрах. «Старше покоління поляків шукає тут своїх далеких родичів або відвідує місця, де народилась і про які розповідала їхня родина, — пояснює чиновниця. — Молоді ж поляки їдуть не по сентименти, а щоб відвідати нове місто, побувати у музеях, випити кави».

Загалом, аж 72,5% туристів, які відвідують Львів, організовують своє дозвілля у кафе, ресторанах, пабах тощо. Таких гостей, як правило, нічого більше не цікавить: ні музеї, ні екскурсії… На другому місці рейтингу дозвілля — самостійні прогулянки Львовом (66,9%). 57,7% туристів відвідують тут різні заклади культури (наприклад, поляки полюбляють вистави в Оперному театрі), а 45,7% цікавить лише шопінг. 23,6% гостей йдуть на екскурсії і беруть для цього персонального гіда (вартість екскурсій — 100−200 гривень за годину. — Авт.).

Ліна Остапчук не заперечує, що у Львові є і секс-туристи, здебільшого турки. Проте чиновниця не береться говорити про точний відсоток секс-туристів. Каже, цим займаються самотні турки середніх років… Чиновниця каже, 2018 року самотніх турків у Львові поменшало, сюди частіше їдуть сім’ями, а секс-туристи, мовляв, переорієнтувалися на Одесу, куди з Туреччини летіти ближче…

Схожі новини