Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут

  • 29.01.2019, 10:09
  • 1 091

Сьогодні, 29 січня, в Україні відзначають 101 річницю історичного бою під Крутами. Ця трагічна подія фактично змінила хід історії і затвердила право українців на свою незалежність.

Про це йдеться у сюжеті «Сніданок з 1+1».

5 годин запеклого бою. Київські курсанти проти чотирьохтисячної Червоної армії. Так проходив бій під Крутами. Він хоч і закінчився поразкою, став прикладом відваги та самопожертви українців заради своєї незалежності.

Події розгорталися у січні 1919 року. Тоді Росія поставила ультиматум українській владі — легалізувати більшовицькі військові загони. Натомість, Україна не погодилась і проголосила 4 універсал. Документ, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Через що Україна фактично опинилась у стані війни з більшовицькою Росією.

Історичний бій біля залізничної станції Крути розпочався зранку 29 січня. У нерівній боротьбі зійшлося чотири тисячі бійців Червоної армії. А захищати Київ пішли курсанти, студенти та гімназисти — 800 відважних парубків. П’ять годин добровольці стримували ворога, розібрали залізничні колії. Українська сторона мала всі шанси на перемогу аби не брак боєприпасів та підмога, яка не прийшла вчасно.

У бою під Крутами за українську незалежність 29 юнаків потрапили у полон і були страчені Червоними. Попри поразку, українські курсанти не здавалися до останнього і таки виконали своє бойове завдання — стримали наступ більшовиків на Київ.

У 101-у річницю бою під Крутами Президент України Петро Порошенко наголосив на історичній важливості тих подій.

«Події 29 січня 1918 року назавжди вкарбувалися в пам'ять поколінь українців. Адже під Крутами творилася історія молодої, як і бійці-крутяни, держави. Держави, яка ціною неймовірних зусиль і трагічних втрат заявила про своє право бути вільною від ярма імперії» — написав Порошенко.

«Станція Крути — тільки одна з численних битв в одвічному „хрестовому поході“ Росії проти України, проте відважні патріоти, які захищали Україну під Крутами — справжні герої, завдяки яким таки з'явилася наша незалежність. Як і сучасні герої, які на своїх плечах міцно тримають нашу незалежність, захищають свою Батьківщину від зазіхань зухвалого агрессора», — наголосив Порошенко.

До сторіччя бою під Крутами незабаром на екрани виходить історична стрічка «Крути 1918». Прем’єра запланована на 7 лютого 2019 року.

Схожі новини