Передплата 2024 «Добра кухня»

Документи членів ПВК «Вагнер» підтверджують, що це таємний загін вбивць Генштабу З С РФ, — Грицак

  • 28.01.2019, 18:11
  • 933

Документи найманців «ПВК Вагнера» підтверджують, що це таємний загін Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації. Залишається почути від офіційних осіб РФ, який саме «шпиль» у Судані або ЦАР вони відвідували.

Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак.

«Росія продовжує цинічно брехати, намагаючись виправдати свої злочини, вчинювані по всьому cвіту. Кремль не перестає „горлати“, що його збройні підрозділи ГУ ГШ ЗС РФ не захищають диктаторські режими у Судані, Сирії та не причетні до вбивства журналістів у ЦАР, які намагались пролити світло на їхню „засекречену“ діяльність», — йдеться у повідомленні.

Як нагадали у СБУ, 25 січня було оприлюднено матеріали, які свідчать, що російські найманці та озброєння доставляється до Судану та інших країн регіону «безпосередньо авіацією Міністерства оборони Російської Федерації на замовлення ТОВ „М Інвест“ — комерційної структури „повара Путіна“ Є. Пригожина».

Більше того, додали у СБУ, саме через «М Інвест» здійснювалося замовлення квитків для «пасажирів» цих авіарейсів 223 льотного загону МО РФ, якими виявилися співробітники позаштатного підрозділу ГУ ГШ ЗС РФ під назвою ПВК «Вагнер».

«З серпня по грудень 2018 року літаками Ту-154М (бортові номери RA-85 041, RA-85 155) до Судану, ЦАР та інших африканських країн на ротаційній основі було переправлено 1012 „їхтамнетів“, чиї квитки, персональні та паспортні дані сьогодні є в розпорядженні Служби безпеки України», — наголошується у повідомленні.

СБУ опублікувала частину наявних відомостей, зокрема, перший список зі 149 осіб, які «брали безпосередню участь у придушені демократичних протестів в Судані на початку 2019 року».

«Аналіз паспортних даних понад тисячі співробітників ПВК „Вагнер“ свідчить, що переважна більшість документів російських найманців оформлювалася централізовано у Москві підрозділом Федеральної міграційної служби РФ, який також видавав документи прикриття й для офіцерів ГУ ГШ ВС РФ „Петрова“ та „Боширова“ — виконавців хімічної атаки у британському Солсбері. При цьому, номери паспортів декількох сотень „вагнерівців“ також відрізняються між собою лише останніми цифрами», — зауважили у СБУ.

Грицак наголосив, що серія та номери закордонних паспортів найманців ПВК «Вагнер», а також місце їх оформлення ще раз підтверджують, що це «таємний загін позаштатних вбивць ГУ ГШ ЗС РФ».

«Залишається лише почути від офіційних осіб РФ, який саме „шпиль“ в Судані або ЦАР вони відвідували», — зазначив він.

Згідно з повідомленням, СБУ також встановлено, що до складу африканських ротацій ПВК «Вагнер» російською військовою розвідкою спрямовувалися і громадяни з інших країн: Білорусі, Молдови, а також підтримуваних Росією самопроголошених республік.

«Крім цього, наявна інформація свідчить про цільовий набір до суданського „відрядження“ ПВК „Вагнер“ зрадників України з числа жителів тимчасово окупованого Криму, які у нагороду за сприяння російському агресору отримали громадянство РФ», — додали у Службі безпеки.

Також встановлено, що одним із напрямів поповнення ПВК «Вагнер» є вербування російськими спецслужбами близьких родичів російських найманців. Загалом СБУ задокументовано понад 112 осіб, для яких «російський бізнес на крові» став родинною справою.

Зауважується також, що понад 90% африканського контингенту найманців у 2014−2015 роках брали участь у військовій агресії проти України, зокрема, штурмах Луганського аеропорту та м. Дебальцево, а згодом були спрямовані до САР.

СБУ також встановлено, що з кінця 2018 року були активізовані роботи зі створення у Судані «пункту військово-технічного забезпечення ВМФ РФ» за участю колишніх офіцерів ВМС України, які навесні 2014 року зрадили Україну, перейшли на бік російських окупантів і нині проходять військову службу у складі Чорноморського флоту ВМФ РФ.

Схожі новини