Передплата 2024 «Добрий господар»

РПЦ платитиме податки, якщо не змінить свою назву, — Вінник

  • 28.01.2019, 17:34
  • 1 272

Якщо Російська православна церква відмовиться виконувати вимогу закону України щодо зміни назви своєї церкви в Україні, вона не отримає статусу неприбуткової організації. Тоді їй доведеться платити податки.

Про це заявив народний депутат України з фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Іван Вінник, повідомляє «Прямий».

Нардеп наголосив на тому, що Українська православна церква Московського патріархату в Україні повинна називатися Російською православною церквою.

«І РПЦ не служить в Україні, а працює. РПЦ не є інститутом, який несе релігійність чи духовність у соціум. Російська православна церква в Росії була, є і буде інструментом політичного впливу через релігію і духовність. Цього не приховує Путін», — зауважив Іван Вінник.

Нардеп пригадав, як у Кремлі неодноразово збиралася Рада нацбезпеки й оборони РФ щодо церковних питань.

«Там обговорювали і питання надання незалежності Українській православній церкві. Державний орган! Рада національної безпеки! Яке вона може мати відношення до питань духовних і релігійних? Якщо вони збиралися, то інститут, який вони обговорювали, тобто РПЦ, є не зовсім церквою в канонічному розумінні», — сказав Іван Вінник.

Він додав, що закони, які прийняла ВРУ щодо перейменування релігійних організацій в Україні, є цілком виправданими і зрозумілими.

«РПЦ може працювати в Україні. Її парафії можуть існувати. Але вона має називатися Російська православна церква. А що стосується ВРУ, то вона прийняла зовсім зрозумілі закони щодо переходу громад, користування приміщеннями церков і щодо перереєстрації назв.

А що буде, якщо вони не перейменуються? Усе просто. Річ у тім, що церква є неприбутковою організацією. Вона має бути зареєстрована у Мінкульті, де ведеться облік неприбуткових релігійних, церковних організацій. А якщо РПЦ, порушуючи закон України, відмовиться виконувати його вимогу щодо назви і перейменування в РПЦ, вона не отримає статусу неприбуткової організації. Російській православній церкві доведеться платити податки. Це найбільше, чого бояться російські церковники", — заявив Іван Вінник.

Нагадаємо, 26 січня Міністерство культури опублікувало перелік церковних об'єктів, які протягом трьох місяців мають змінити свої назви. Серед них — Українська православна церква Московського патріархату.

Нагадаємо, у четвер, 20 грудня, Верховна Рада України прийняла закон № 5309 про перейменування Української православної церкви Московського патріархату.

Схожі новини