Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Не віримо, що сім гривень — економічно обгрунтований тариф. Де докази?»

Із 1 лютого 2019 року львів’яни платитимуть за проїзд у маршрутках на дві гривні більше: тариф підвищено з 5 до 7 грн. Водночас пенсіонери та інваліди 3-ї групи їздитимуть у всіх маршрутках безкоштовно (у Львові таких пільговиків близько ста тисяч). Таке рішення минулого тижня ухвалив виконавчий комітет Львівської міської ради.

«Ми стримували коригування вартості проїзду в маршрутках, скільки могли, вимагали від перевізників брати на себе соціальну функцію, — сказав під час засідання виконкому заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак. — Лише після того, як з перевізниками було досягнуто домовленості щодо безкоштовного перевезення пенсіонерів за віком та людей з інвалідністю 3-ї групи, виконком розглянув питання. Тариф коригували згідно з методиками, які затверджено у міністерстві транспорту України».

Виконувач обов’язків міського голови Львова Геннадій Васьків додав: тариф підвищили насамперед для того, аби вивести громадський транспорт зі збиткового стану. «Йдемо до оновлення автопарку, — каже пан Геннадій. — В Україні торік закупили 259 автобусів, з них 150 — у Львові. Є тендер на 50 тролейбусів. Робиться все для того, щоб був комфорт і якість перевезень у Львові».

Тим часом представники громадського середовища Львова влаштували під Ратушею пікет на тарифну тему. Їх найбільше обурює те, що ціну підняли без обов’язкових громадських слухань. Активісти вимагають від мерії провести незалежний аудит ринку перевезень, ввести облік готівки у салонах, запровадити електронний квиток. «Підвищення ціни можливе лише у разі підняття якості перевезень і обґрунтування ціни. — сказав учасник акції протесту Дмитро. — Не віримо на слово, що тариф у сім гривень — економічно обгрунтований. Де докази? Де квитки? Перевізники зараз не контрольовані. Гроші платимо, але ніхто не знає, скільки пасажирів перевозять».

Як сказав «ВЗ» депутат Львівської міської ради Ігор Телішевський, відмінити рішення виконкому щодо нового тарифу за проїзд у маршрутках можна, але шансів мало. А все тому, що, на переконання депутата, виконком у львівській мерії — «ручний». «У виконкомі засідають люди Садового — заступники мера, а секретар Львівської міської ради Анатолій Забарило (фракція „Громадянська позиція“) теж голосував за підняття тарифу, — зауважив пан Ігор. — Можна скасувати і на сесії міськради. Але десять свідомих депутатів нічого не зроблять. Нагадаю. Свого часу депутати не підтримали електронну петицію щодо недопущення підняття цін на проїзд у маршрутках».

Схожі новини