Передплата 2024 «Добрий господар»

Перехід на чотириденний робочий тиждень: чи реально це в Україні?

  • 28.01.2019, 13:11
  • 715

Великий резонанс у суспільстві викликала рекомендація, яка прозвучала на економічному форумі в швейцарському Давосі, — повсюдно переходити на 4-денний робочий тиждень. Головний аргумент — працівники зможуть краще відновлюватися, стануть більш креативними, їх продуктивність і ефективність виросте.

Про те, кому може світити така радість, як три вихідні, пише «Сегодня».

На думку психолога Уортонскої школи бізнесу Адама Гранта (США) і економіста Рутгера Брегман (Нідерланди), які виступили в Давосі, при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, а якість і креативність зростають.

«Люди також більш лояльні до організацій, які готові проявити гнучкість щодо їх життя поза роботою», — зазначив Грант.

А Бергман послався на мільярдера Генрі Форда, який побачив, що після переходу від 60-годинного до 40-годинного робочого тижня, його працівники стали працювати продуктивніше, оскільки менше втомлювалися. Як в світі, так і в Україні, окремі компанії в порядку експерименту вже переводять своїх співробітників на 4-денний тиждень (32 години замість 40) зі збереженням зарплати і обсягів роботи. Три вихідних почали надавати працівникам в Німеччині, Новій Зеландії, Японії. Перші результати підтвердили, що якість роботи і продуктивність праці зросли, персоналу стало цікавіше працювати, стресів стало менше. Є такі приклади і в Україні.

«У нас вже близько півроку практикується один день в тиждень працювати з дому для HR- і PR-служб, але ніхто не заважає виконати поставлені завдання заздалегідь і присвятити день собі і своїм справах. Це не афішується, але гірше не стало, а часто краще, так як ми зацікавлені за чотири дні зробити те, на що раніше йшло п'ять», — розповіла HR-менеджер Анастасія Зозуля.

У той же час низка наших економістів вважає, що ідея 4-денного робочого тижня може бути застосована не у всіх сферах і навіть не у всіх країнах, мовляв, тільки в високорозвинених.

«У Давосі це питання розглядалося паралельно з проблемами 4-ї промислової революції — впровадженням кіберфізичних систем у виробництво. Одне зав'язано на іншому, — каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. — Якщо ви в процесі своєї діяльності передаєте досить серйозні функції штучному інтелекту, то присутність людини може обмежуватися і чотирма робочими днями. Але очевидно, що неможливо працювати лише чотири дні на тиждень у сфері сервісу, стояти біля верстата, класти цеглу, так як за 32 години людина зробить менше роботи, ніж за 40, і отримає менше грошей. А постійно працювати по 10 годин на зміну мулярові або токареві, щоб заробити зайвий вихідний, забороняють нормативи з охорони праці. Двірник не зможе працювати 4 дня, якщо на п'ятий день почався снігопад. Тому в Україні, де поки тільки 3-тя промреволюція, масове застосування 4-днювання навряд чи можливо».

HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна додає:

«Третій вихідний реальний для офісних працівників, які оформляють договори, роблять розрахунки. Не йдучи „на перекур“ і не відволікаючись від роботи, її можна виконати за 4 дні, а п'ятий день відпочивати».

Також Пашкіна зазначила, що чотириденка неможлива для працівників конвеєра, адже вони не зможуть випустити продукції більше, ніж дозволяють виробничі потужності.

З огляду на економічну ситуацію в країні і менталітет нашої людини, є ймовірність, що, отримавши три вихідних на тижні, українець буде в ці дні не відпочивати, а підробляти на другій роботі. І тоді вся ідея зростання продуктивності руйнується. Навіть при двох вихідних багато хто шукає додатковий заробіток.

«Я працюю в банку, заробляю достатньо, але хочу купити нову машину, поміняти квартиру на більшу, тому вечорами і в один з вихідних підробляю на таксі, — розповів нам львів'янин Орест Іванців. — Тому мені до душі ідея чотириденного робочого тижня».

«Ми проводили дослідження, задавали людям питання, на що вони витратили б зайвий вихідний, якби він був щотижня, і виявилося, що приблизно двоє з трьох опитаних зайнялися б своїм хобі, на яке не вистачає часу, а також спортом або поїхали в коротку подорож. Серед респондентів були і ті, хто більше приділив би часу родині, дітям, батькам. І лише кожен третій сказав, що в додатковий час він би підробляв», — розповіла Тетяна Пашкіна.