Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені створили подушку від хропіння

  • 28.01.2019, 08:07
  • 549

Подушка, яка призначена для людини, що знаходиться поруч з тим, хто хропе, створена вченими з Університету Північного Іллінойсу (США). За словами експертів, системи, подібні до тієї, що лягла в основу цієї розробки, існували і раніше, — однак вони не були такими ефективними.

Про це пише «Хроніка.інфо» з посиланням на medikforum.ru.

За даними публікації, подушка проти хропіння містить акустичну систему, що складається з динаміків, трьох мікрофонів і звукового фільтра. Така подушка заглушає звуки хропіння для людини, яка спить на ній, — того, хто знаходиться поруч з хропуном. Розробка вчених дозволяє приглушити хропіння максимально інтенсивно.

«Принцип дії системи полягає в тому, щоб придушити звукові хвилі хропіння хвилями тієї ж амплітуди, але протилежної фази», — розповіли вчені про те, як функціонує подушка проти хропіння.

За їх словами, подібні акустичні системи, призначені пригнічувати звук хропіння, розроблялися і в попередні роки. Назагал, системи були цілком працездатними, однак повністю глушити звуки хропіння для, яка лежить поруч з тим, хто хропе, у них не виходило, оскільки могли їх вбудовувати тільки в узголів'я ліжка.

Розробники нової подушки проти хропіння стверджують, що змогли вирішити проблему неповного заглушення шуму. За їхніми словами, цього вдалося досягти, розмістивши динаміки в самій подушці, а також з'єднавши в системі три мікрофони.

Чуже хропіння часто розглядають лише як прикру неприємність, однак наукові дослідження свідчать: люди, які сплять поруч з хропунами, частіше скаржаться на болі, стомлюваність і сонливість, а також можуть потрапити в групу ризику розвитку глухоти. Для деяких сон поруч з тим, хто хропе, за інтенсивністю звуку аналогічний сну поруч з працюючим промисловим агрегатом.

Схожі новини