Передплата 2024 «Добрий господар»

Фантастика: У Китаї майже одночасно відкрили два найдовших у світі мости, надрукованих на 3D-принтері.

  • 26.01.2019, 15:35
  • 822

Нещодавно в Шанхаї відкрили найдовший у світі бетонний міст, надрукований на 3D-принтері. А приблизно на тиждень раніше — 11 січня — в Центральному парку району Taopu Smart City в Шанхаї відкрили найдовший 3D-друкований пластиковий міст.

Про це повідомляє Прямий.

Пішохідний міст довжиною 26,2 м, (його ширина — 3,8 м, а висота — 1,2 м) був відкритий для всіх охочих минулої суботи, 19 січня в інноваційному парку «Затока мудрості» району Баошань.

Цей міст, який цілком і повністю був надрукований на 3D-принтері, — проект наукових співробітників Інституту архітектури при університеті Цінхуа.

Цікава споруда ще тим, що цей міст повторює обриси знаменитого моста Чжаочжоу, побудований у період між 589 і 618 роками в провінції Хебей в центральній провінції Хебей і є найстарішим мостом країни. Він зроблений з вапнякових плит.

Що стосується сучасної версії, вона хоч і виглядає не так вражаюче, як оригінал, але намагається компенсувати цей естетичний недолік технологіями — міст був виготовлений всього за 450 годин, а його вартість втричі нижча за ціну звичайного моста такого розміру, виготовленого звичним способом.

Конструкція, спроектована професором Сюй Вейгуо, складається з 44 бетонних блоків, виготовленим методом 3D-друку, розміром близько 0,9×0,9×1,5 м кожен. Бічні частини були створені з 68-ми окремих бетонних плит.

Міст був надрукований частинами з використанням двох промислових маніпуляторів і технології, розробленої професором Сюй.

Перед початком будівництва була створена зменшена модель для перевірки цілісності та надійності конструкції. З інших застосованих в проекті технологічних рішень варто відзначити системи, які контролюють внутрішню напругу і деформацію, допомагаючи проектувальникам оцінювати стан і відслідковувати найменші зміни конструкції в режимі реального часу.

Відзначимо, що це вже не перший такий міст. У світі є ще два діючих бетонних мости, побудованих за допомогою 3D-принтера. Один з них знаходиться в Нідерландах. Він складається всього з 800 шарів і в довжину досягає 8 метрів. Другий знаходиться в Іспанії (довжина — 12 м, ширина — 1,75 м).

А приблизно на тиждень раніше — 11 січня — в Центральному парку району Taopu Smart City в Шанхаї відкрили найдовший 3D-друкований пластиковий міст. Його виготовила компанія Shanghai Construction Group. Міст надрукували з акрилонитрил-стирол-акрилату (ASA) методом пошарового наплавления на спеціально створеному для цих цілей 3D-принтері. Довжина споруди становить 15,25, ширина — 3,8 м, а висота — 1,2 метра. Вона може витримати вагу 250 кілограмів на квадратний метр. Сам міст важить 5,3 тонни, що робить його найважчим пластиковим об'єктом, надрукованим на 3D-принтері. На його створення знадобилося всього 35 днів.

Схожі новини