Передплата 2024 «Добра кухня»

У 2019 році запрацюють мобільні групи поліції для реагування на домашнє насильство

  • 26.01.2019, 12:54
  • 595

Вже відібрано близько 450 поліцейських, які після спеціальної підготовки працюватимуть у складі цих груп. Частина з них вже пройшла навчання у 2018 році. За підтримки міжнародних партнерів у Києві цього тижня стартували тренінги для решти поліцейських.

Про це повідомив Аргумент з посиланням на заяву помічника голови Національної поліції України Андрія Ткачова.

За словами Андрія Ткачова, за підтримки представництва Фонду Організації Об’єднаних Націй у галузі народонаселення в Україні у Києві стартувала друга серія тренінгів для поліцейських, які реагуватимуть на факти вчинення домашнього насильства.

«Цього року ми запустимо 45 мобільних груп, які будуть реагувати виключно на випадки домашнього насильства. Наразі вже відібрано близько 450 співробітників з підрозділів поліції превенції та патрульної поліції. Це дільничні офіцери поліції, інспектори ювенальної превенції та патрульні поліцейські, які пройшли попередній відбір та проходять зараз навчання», — розповів помічник глави відомства.

Близько 200 поліцейських вже пройшли відповідні навчання наприкінці минулого року. У січні цього року серія тренінгів стартувала й для другої частини поліцейських.

Перший спеціалізований п’ятиденний тренінг на базі Національної академії внутрішніх справ наразі проходять 20 поліцейських із Запоріжжя, Києва, Одеси, Харкова, Білої Церкви, Кропивницького, Маріуполя, Миколаєва, Полтави, Сум, Хмельницького, Черкас та Чернігова.

Як повідомив Андрій Ткачов, під час тренінгів поліцейські аналізують тонкощі законодавства у сфері домашнього насильства. Так, 11 січня цього року набули чинності зміни до Кримінального кодексу України, якими криміналізовано домашнє насильство (ст. 126−1 КК України). І нові мобільні групи поліції реагуватимуть виключно на факти домашнього насильства відповідно до внесених змін.

Окрім того, під час тренінгів поліцейські проходять підготовку в області психології та медичної допомоги. Також у спеціальних інтерактивних кімнатах, які моделюють звичайне житло, співробітники поліції відпрацьовують можливі сценарії домашнього насильства та свої дії для належного реагування на це насильство.

За словами помічника голови Нацполіції, навчання також включають співпрацю та взаємодію з іншими суб’єктами, які працюють у сфері попередження домашнього насильства. Йдеться про центри соціальних служб, служби у справах дітей, медичні, освітні заклади, центри безоплатної правової допомоги та інші служби.

Схожі новини