Передплата 2024 «Добра кухня»

Спалах кору в Україні: кількість хворих наближається до рівня 1968 року, коли ще не було вакцин

  • 25.01.2019, 19:50
  • 401

Масштаби поширення кору в Україні майже не можливо прогнозувати, вже сьогодні показники захворюваності — майже такі ж, що фіксували в довакцинальний період 1968 року.

Про це заявив на прес-конференції завідувач лабораторії Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Маричев, повідомляє «Укрінформ».

«У що може вилитися поширення кору в Україні важко передбачити. Можна лише констатувати, що на сьогодні захворюваність наближається до показників довакцинального періоду 1968 року. Це був час, коли в Україні ще не проводили вакцинацію. Сьогодні показник на 100 тис. населення — 600 хворих на кір, серед дітей до 17 років цей показник — 500 випадків на 100 тис. населення», — сказав Маричев.

Він підкреслив, що в Україні необхідно вживати екстрених заходів щодо боротьби з епідемією кору.

«У США 2017 року завдяки комп'ютерному моделювання було отримано дані, що зниження рівня охоплення щепленнями від кору згідно з Календарем щеплень на 5% призведе до триразового збільшення зареєстрованих випадків кору в країні. Це, в свою чергу, спричинить додаткові економічні витрати в розмірі 2,5 млн доларів. Ці дані показують наскільки важливо зараз в Україні, не відкладаючи, вживати конкретних заходів щодо подолання складної епідеміологічної ситуації», — сказав Маричев.

В Україні з початку 2019 року від кору померли 6 осіб, усього на кір захворіли 8,5 тис. осіб, з яких дві третини — діти.

Схожі новини