Передплата 2024 «Добра кухня»

ГПУ склала одіозному Жириновському підозру в сприянні окупації Криму

  • 25.01.2019, 14:30
  • 674

​​​​​​​Генпрокуратура України склала повідомлення про підозру одіозному російському політику Володимиру Жириновському у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, в тому числі в діях, які призвели до «повномасштабної окупації території Криму».

Про це повідомляє Генеральна прокуратура України.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що Жириновський, перебуваючи на території Російської Федерації, 20.02.2014 у прямому ефірі одного з телеканалів та 23.02.2014 під час зібрання (мітингу) здійснив публічні заклики до приєднання території, А Р Крим та південно-східних областей України до Російської Федерації. У подальшому, 28.02.2014, перебуваючи на території України, а саме у містах Сімферополі та Севастополі, він шляхом проголошення публічних закликів до жителів півострова та його високопосадовців підбурював їх до здійснення активних умисних дій з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України», — заявили в ГПУ.

Крім того, як повідомили в Генпрокуратурі, Жириновський підписав та забезпечив подання 17.03.2014 до канцелярії посольства Республіки Польща в Москві лист-звернення до Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Польща, в якому містяться заклики до керівництва Польщі до організації та проведення на території окремих західних областей України референдумів, за прикладом проведеного незаконного референдуму на території, А Р Крим та м. Севастополя, щодо передачі окремих областей України до складу сусідніх держав, у тому числі Польщі.

«Більше того, 20.03.2014 Жириновський, будучи депутатом Державної Думи Російської Федерації, проголосував за прийняття федеральних законів щодо включення Російською Федерацією до її складу, А Р Крим та м. Севастополя, що у подальшому призвело до повномасштабної окупації території, А Р Крим та м. Севастополя», — підкреслили в ГПУ.

Зазначається, що за цими фактами злочинної діяльності 22.01.2019 працівниками управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Генеральної прокуратури України складено повідомлення про підозру Жириновському у вчиненні ним кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 110 К К України.
Інкримінований Жириновському злочин передбачає можливість його заочного засудження в Україні на строк від семи до дванадцяти років позбавлення волі.

«Варто зазначити, що 12.09.2014 Євросоюз ввів економічні санкції проти Російської Федерації за сприяння у дестабілізації ситуації в України та окупацію півострова Крим. Ці санкції також включають індивідуальні обмежувальні заходи, а саме заборону в наданні віз та заморожування активів окремих осіб, у тому числі Жириновського. Аналогічні санкції введені Канадою, Австралією та Швейцарією», — додали в ГПУ.

Крім того, як повідомляється, стосовно Жириновського та інших осіб Указом президента України від 15.05.2017 № 133/2017 затверджено рішення РНБОУ від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке передбачає відмову в наданні та скасування віз, застосування інших заборон в’їзду на територію України; блокування активів та тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним їй майном.

Схожі новини