Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Експерт розповіла, як Україна може «вдарити» по «Північному потоку-2»

  • 25.01.2019, 13:08
  • 409

Україна має домовлятися про ціну транзиту газу через свою територію безпосередньо з Європою. Це надасть можливість вдарити по проекту «Північного потоку-2».

Про це розповіла експерт з енергетичних питань Марія Яковлєва, передає «Обозреватель».

Вона пояснила, що потрібно зробити українську ГТС вигідніша за будь-які нові російські газопроводи.
«У нас є неймовірні можливості, але ми не використовуємо їх. Я вважаю, що взагалі вся влада незалежної України завжди мала одну і ту саму проблему — це ділові відносини тільки з одним замовником, РФ», — наголосила Яковлєва.

За її словами, сьогодні для європейських компаній важливі тільки дві речі. Це ціна на послуги транзиту і гарантія безпечної поставки енергоносія.

«Ціна на послуги транзиту. Навіщо нам тут Росія? Ми — транзитери. Ми надаємо ці послуги. Ну так давайте запропонуємо європейським компаніям нормальну, вигідну ціну. Вони ж купують газ в РФ. Якщо ми надаємо їм послугу транзиту, вигіднішу, ніж у будь-якому „потоці“, то вони заплатять Росії за газ, а оберуть наш маршрут для транзиту», — пояснила експерт.

«У нас потужність нашої ГТС вчетверо вища, ніж у «Північного потоку». У нас потенціал зниження ціни значно нижчий, ніж у «Північного потоку», — підсумувала Яковлєва.

Схожі новини