Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Має специфічні ознаки: Супрун розповіла, як ідентифікувати інфаркт у жінок

  • 24.01.2019, 20:23
  • 636

У жінок серцевий напад може супроводжуватися болем в одній чи обох руках, шиї, плечах; може боліти між лопатками; дихання може стати частим і поверхневим. Запаморочення і нудота теж можуть свідчити про інфаркт.

Про це на сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Інфаркт стається, коли постачання крові до серця в певній ділянці критично зменшується чи припиняється. Причина цьому — передусім, звуження коронарних судин через атеросклероз чи тромб. Ділянка серця, що не отримує кисень, поступово помирає. Тому так важливо вчасно відновити кровообіг в серці», — пояснила Супрун.

За її словами, серцевий напад проявляється болем, який носить пекучий чи стискаючий характер, або дискомфортом і важкістю за грудиною. Це триває кілька хвилин, або відступає і знову повертається. «На мені наче сидить слон», — кажуть ті, хто це пережив, зазначає Супрун.

Але в жінок це може проявлятися інакше:

— можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт,

— часто болить між лопатками,

— дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме,

— може з’явитися виражена слабкість, кинути в холодний піт, або виникне запаморочення і нудота.

Супрун підкреслила, що чим менше часу пройде від початку симптомів до потрапляння в лікарню, тим кращі шанси на одужання.

«Якщо ви відчуваєте такі симптоми — негайно викликайте швидку. Можна прийняти ацетилсаліцилову кислоту — вона зупиняє згортання крові і утворення тромбів. Якщо в людини поруч із вами зупинилося дихання, перш за все телефонуйте 103 і зробіть непрямий масаж серця, поки дихання не відновиться», — порадила Супрун.

Схожі новини