Передплата 2024 «Добрий господар»

Переворот у Венесуелі: більшість країн регіону, США і ЄС визнали президентом Хуана Гуаїдо

  • 24.01.2019, 08:33
  • 714

Збройні сили Венесуели підтримують президента країни Ніколаса Мадуро, а не главу Національної асамблеї (парламенту) опозиціонера Хуана Гуаїдо, який проголосив себе виконуючим обов’язки глави держави.

Про це заявив міністр оборони Боліваріанської республіки Владімір Падріно Лопес, передає «Інтерфакс».

Міністр запевнив, що армія «захищатиме конституцію країни і забезпечувати суверенітет» і не прийме президента, «якого нав'язують для захисту темних інтересів — самопроголошеного і незаконного».

23 січня, лідер опозиції і глава Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуаїдо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і склав присягу перед тисячами прибічників опозиції.

Він зважився на це в день, коли в столиці Каракасі і в інших містах латиноамериканської країни проходили масові акції протесту проти глави держави Ніколаса Мадуро. Люди роздратовані тим, що на цьому тижні в Каракасі силовики застосували силу при розгоні маніфестантів.

Хуана Гуаїдо вже визнав тимчасовим лідером Венесуели президент США Дональд Трамп. Зміну влади у Венесуелі також підтримали Канада, Європейський Союз, а також низка країн Південної Америки: Бразилії, Колумбії, Еквадору, Перу, Парагваю, Чилі, Аргентини, Коста-Ріки і Гватемали.

Відмовилися визнавати «переворот» президенти Мексики і Болівії.

За даними ЦВК Венесуели, Ніколас Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши майже 70% голосів. Таким чином, він забезпечив собі перебування на посаді президента Боліваріанської республіки на наступні шість років — до 2025 року, його другий президентський термін почався 10 січня. Через недотримання мінімальних стандартів справжньої демократії визнавати результати голосування відмовилися США, а також Чилі та Аргентина.

Венесуела вже кілька років переживає сильну економічну кризу. Виробництво нафти впало в півтора рази, ціни зростають шаленими темпами, а національна валюта болівар продовжує стрімко знецінюватися.

У країні спостерігається дефіцит продовольства, криза змушує венесуельців тікати з країни. За різними оцінками, Венесуелу вже залишили 2−4 млн людей. Ніколас Мадуро у всіх бідах звинувачує опозицію і США, які ввели санкції проти країни.

Схожі новини